14.02.2009 Zdenka Ulmannová
Hořkosladká neřest aneb co nevíte o čokoládě… 4. 12. 08–4. 1. 09 proběhla v Botanické zahradě hl. města Prahy výstava věnovaná čokoládě a jejímu původu.
starodávné obaly od čokolád a kakaa panely s informacemi o vzniku a výrobě čokolády ukázka starobylé kuchyně prodej čokoládových výrobků, včetně točené horké čokolády – v týdnu i o víkendech (do 24. 12.) Když Kryštof Kolumbus v r. 1492 nevědomky objevil Ameriku, pila se čokoláda na území Mexika a Střední Ameriky. Když jste v těchto dnech zavítali do trojské botanické zahrady, starodávné kouzlo dálek na vás příjemně dýchlo. Může za to lahodné afrodiziakum – čokoláda. Ne, že by kakaovník ve skleníku Fata Morgany plodil tolik bobů, že by nás zva na „kávo či čoko braní“… K právě uplynulým Vánocům však ale čokoláda patří a bez kakaovníku by to taky jaksi nešlo. Pravdou ovšem je, že ten v pražské botanické zahradě plodil naposled vloni, což ovšem nijak nesnižuje působivost této slastné pochoutky.
Ustoupila od původní, velice hořké chuti čokolády, a i chilli papriček, které se do ní původně přidávaly, je zde rovněž poskrovnu. Výstava byla především jakousi retrospektivou vycházející z mayských čokoládových prvopočátků a končící „u nás v kuchyni“ (konce 19. století). Takže vedle unikátní mayské keramiky, pocházející ze soukromé sbírky, jsme se mohli seznámit s historií a vývojem obalů čokoládovny Milka, oprášit staré cukrářské formičky a nádoby, a s originálním porcelánovým čokoládovým servisem se nechali se unést třeba do zapadlého francouzského městečka, kam přijíždí záhadná cestovatelka v podání Juliette Binoche a otevírá si obchod plný neodolatelných sladkostí (to si přece musíte pamatovat z filmu „Čokoláda“ s Johny Deppem). Jediné její sousto prý dokáže změnit člověka i lidské vztahy, rozehrává příběhy pokušení a odříkání. A pravděpodobně má pozitivní účinky na lidské zdraví – jako prevence zánětlivých onemocnění. Ovšem, bohužel, pouze při dodržení denní dávky – 2x týdně malá tabulka. Vzpomeňte si na to, až budete příště jíst svou třetí porci za den! Marcela Uhlíková, tisková mluvčí BZ
28.07.2014 | Strava nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Je například vědecky podloženo, že ovlivňuje tzv. biologický věk – že díky ní naše tělo rychleji stárne či naopak zůstává mladé. A jak tedy jíst správně?
30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?
22.04.2014 | Jak si vybrat správnou dietu až do domu?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.