recepty  

Hovězí krk na houbách

Hovězí krk na houbách

13.03.2015 Pavel Hanuška

Recept připravil a uvařil Marek Šalanský, student 2. ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.

Doba přípravy: 120 minut, pro 4 osoby        

Ingredience: 800 g hovězího krku, 1 mrkev, 1 petržel, ½ celeru, 1 cibule, ½ kg čerstvých hub, sůl, bílý pepř, kmín, olej, máslo, hladká mouka, ½ l smetany, ½ l mléka, ocet a bylinky na dochucení, 300 g zelených fazolek, špek

Postup: Maso nakrájíme na asi 200 g porce. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme nahrubo a na oleji zprudka osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a opepříme. Když se voda vaří, vložíme maso, aby se maso zatáhlo. Vaříme do změknutí asi 2 hodiny. Rozpustíme 100 g másla a přidáme 3 lžíce mouky a zarestováním uděláme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a smetanou a provaříme. Nakrájené houby zprudka orestujeme na másle, ochuceném solí, bílým pepřem, nadrceným českým kmínem, případně bylinkami (například tymiánem). Vložíme do omáčky a dochutíme kapkou octa. Pokud by omáčka byla moc hustá, můžeme ji naředit vývarem z masa. Podáváme s prudce na špeku orestovanými fazolkami. Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo šťouchané brambory.

foto Pavel Hanuška


Mohlo by vás zajímat

Osud jménem ořechový dort

17.09.2015 | O tomhle dortu se u nás mluví často. Ne že bych ho pekla co chvíli, ale kdykoli se do toho pustím, akce se zkomplikuje a vzniká vtipná historka, kterou se můžou bližní bavit dosyta. Já se obvykle nesměji. Předem varuji – tohle dobrodružství ještě nikdy nedopadlo dobře. A nemyslím si, že vždy za to můžu jen já. Prostě osud.

Domácí kečup

29.08.2014 | Jak si doma připravit jednoduchý rajský protlak nebo ochucený kečup?

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.