26.02.2020 Jana Čiháková
Dobrý tataráček přijde vhod jako předkrm před rodinnou večeří i chuťovka k vínu, když k vám na návštěvu přijdou přátelé. Naučíme vás lehčí variantu, kterou si všichni tak oblíbí, že se k vám budou rádi vracet,
Hovězí tataráček
400 g vyzrálého hovězího ořechu
2 zauzené žloutky
jedna najemno nakrájená šalotka
4 lžičky kečupu (nejlépe domácího)
sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Marinovaná cibule
1 bílá cibule
Pivní majonéza Ossegg
3 žloutky
lžička ostré hořčice
50 ml černého piva Balthasar 13 OSSEGG
šťáva a kůra z jednoho citronu
sůl, pepř a drcený kmín
200 ml slunečnicového oleje
Kmínová drobenka
80 g chlebové strouhanky
1 lžička drceného kmínu
100 g másla
K podávání
jemně nasekaná kyselá okurčička
Začneme přípravou jednotlivých kroků receptu, tatarský biftek z hovězího masa připravíme nakonec. Marinovaná cibule (den předem): cibuli nakrájíme na velmi tenké plátky a potom ji necháme marinovat ve velmi výrazném láku z vody, octa, cukru a hořčičného semínka. Minimálně 24 hodin.
Uzené žloutky: syrové žloutky vložíme do nádoby, kterou pečlivě uzavřeme potravinovou fólií a udící pistolí žloutky podle chuti zaudíme.
Pivní majonéza Ossegg: tyčovým mixérem spojíme žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně přidáváme olej a šleháme do požadované konzistence majonézy.
Kmínová drobenka: orestujeme strouhanku a kmín, přidáme máslo a dále prohříváme. Vzniklou drobenku zbavíme přebytečného tuku na kuchyňské papírové utěrce.
Hovězí tataráček: maso vyndáme z lednice a nakrájíme na velmi tenké plátky. Ty potom krájíme na nudličky tenké jako sirka. Nudličky pokrájíme na malé kousky. Maso nakonec nasekáme na jemnou směs. Důležitá je rychlost zpracování, aby nám maso nezteplalo. Masovou směs promícháme vidličkou s najemno nakrájenou šalotkou, zauzenými žloutky, dochutíme kečupem, osolíme a opepříme dle chuti.
Tvořítkem či lžící připravíme požadovaný tvar a na talíři ozdobíme najemno nasekanými kyselými okurkami, marinovanou cibulí, pivní majonézou a kmínovou drobenkou. Tatárák podáváme s opečeným chlebem na grilu nebo s topinkami osmaženými na oleji a potřených česnekem.
K hovězímu tataráčku s pivní majonézou OSSEGG doporučujeme pivo Philipp 12 OSSEGG pro které si můžete zaskočit do restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha. Mají točené i lahvové.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.