29.04.2016 ČTK
Hygienici upozorňují, že je potřeba být obezřetný především při grilování, které je v létě oblíbenou činností
Jihomoravští hygienici s příchodem tepla nabádají, aby lidé více dbali na zpracování potravin při grilování. Při nedostatečné tepelné úpravě masa, ale i při neomytí zeleniny nebo neuchování mléčných a mražených výrobků v chladu se lidé konzumací vystavují zdravotním problémům. Hrozí jim průjem, teplota, zvracení, ale i dehrydratace, řekla dnes novinářům ředitelka odboru hygieny a výživy jihomoravské hygienické stanice Jana Laštovičková. V některých případech může nastat i smrt.
Ročně hygienici zaznamenají od lékařů tisíce případů průjmových onemocnění, především v letních měsících. "Je však nutné říct, že jsou to pouze případy od lékařů. Většina lidí k nim ale ani nejde," doplnil ředitel jihomoravských hygieniků Jan Mareček. Dále také zdůraznil, že je potřeba maso opéct nejen na povrchu, jak to někdy lidé dělají, ale především musí být hotové uvnitř.
Pozor je potřeba dát i při konzumaci vajec, syrových produktů, ale také u zeleniny nebo bylinek, kde je potřeba důkladné umytí. Hygiena nedoporučuje ani požití lahůdkářských a masných výrobků, salámů, paštik, cukrářských věcí, salátů a dalších, pokud si lidé nejsou jistí, že byly v dostatečném chladu. "Dalším významným faktorem je konzumace hub. Nikdo by neměl jíst houby, které nepozná," zdůraznila Laštovičková.
Při požití špatných potravin lidem hrozí průjmy s teplotami, dehydratace a další problémy. "Ohroženou skupinou jsou děti a senioři. Jsou citliví na úbytek vody v těle. Může docházet k selhávání ledvin a jater a také k úmrtí," dodala Laštovičková s tím, že především starší lidé pijí málo tekutin.
13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.
18.08.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) spolu s policií zajistili v pražské tržnici Sapa 170 kilogramů nevyhovujících potravin a objevili nelegální výrobnu mletého masa. Provozovateli chyběly doklady o původu potravin a obaly od masa byly porušené. SVS o tom dnes informovala v tiskové zprávě.
01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.