16.10.2015 SZPI
Šlo o nedodržení hygienických předpisů a mikrobiologických požadavků, také o falšování a označování alergenů
V souvislosti se ziskem nových kompetencí ke kontrole v provozovnách společného stravování uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v letních měsících specializovanou akci na kontrolu kvality a bezpečnosti kopečkové a točené zmrzliny a ovocných sorbetů. Inspektoři prověřili celkem 89 cukráren a provozů rychlého občerstvení. U 41 provozoven kontrola potvrdila porušení právních předpisů (46%). Ta se týkala nedodržení hygienických a mikrobiologických požadavků, falšování a označování alergenů.
U celkem 83 provozoven inspektoři prověřili hygienickou praxi a pochybení zjistili ve 21 případech (25%). Mezi jinými se jednalo o nevyhovující stav výrobních zařízení, nezajištěný přívod teplé vody, chybějící opatření proti pronikání škůdců apod.
Částečné nahrazení mléčného tuku tukem rostlinným u zmrzlin označených jako mléčná, jogurtová, smetanová apod. – tedy falšování – analýza ukázala u 10 ze 14 testovaných vzorků. Mléčný tuk zde byl nahrazen až z 89%. Provozovatelé naopak splnili požadavky na obsah kakaa u zmrzlin označených jako čokoládová nebo kakaová.
Ze 40 odebraných vzorků zmrzlin nevyhovělo 6 vzorků (15%) pro nadlimitní přítomnost enterobakterií, které ukazuje na nezvládnutí hygieny výrobního procesu. V předmětných provozovnách SZPI uložila dočasný zákaz výroby zmrzliny, nařídila sanitaci a revizi výrobního procesu dle zásad HACCP (např. kontrola dodržování pasterizační teploty, dodržování lhůty pro prodej apod.). Analýza naopak potvrdila u 30 odebraných vzorků dodržení bezpečnostních kritérií u listerie a salmonelly.
Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že u žádného ze 40 odebraných vzorků se nepotvrdila přítomnost nepovolených barviv nebo překročení maximálního přípustného množství.
S jinou situací se inspektoři setkali při kontrole povinnosti poskytovat informace o alergenních látkách. Z 66 kontrol provozovatelé zcela nebo částečně tuto novou povinnost nesplnili v 18 případech (27%). Nejzávažnějším proviněním v této oblasti bylo zjištění nedeklarovaného alergenu ve zmrzlině. Nevědomá konzumace alergenní látky může způsobit osobě s alergií závažné zdravotní komplikace. Z 51 odebraných vzorků zmrzlin rozbor potvrdil přítomnost alergenních látek, o kterých nebyl spotřebitel v provozovně informován, v 13 případech, tedy u každého čtvrtého vzorku. Nejčastěji šlo o prokázání přítomnosti mléčné bílkoviny u ovocných zmrzlin, a to ve významných koncentracích až 675 mg/kg. U osmi procent vzorků kontrolovaných na přítomnost arašídů rozbor prokázal tento nedeklarovaný alergen v koncentraci i nad 200 mg/kg.
Nevyhovující zmrzliny a sorbety odebrané v cukrárnách a rychlých očerstveních jsou včetně místa odběru a dalších a dalších identifikačních údajů průběžně zveřejňovány na webu Potraviny na pranýři. Vzhledem výsledku kontrolní akce se bude SZPI nadále intenzívně věnovat kontrole dodržování zákonných požadavků v tomto segmentu.
26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.
23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.
04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.