21.05.2019 Jana Čiháková
Omezování plýtvání potravinami je naprostá nutnost. Ovšem ne za každou cenu. V některých situacích jídlu nenáleží nic jiného než "odpočinek" v odpadkovém koši.
Některé potraviny mají překvapivě dlouhou trvanlivost, jiné musíte zpracovat skoro hned. Pokud nechcete přispívat k naplňování popelnic jídlem, které jste jen nestačili sníst, je nutné nakupovat s rozvahou a ideálně i výhledem, kdy co budete připravovat.
Při nakupování i organizování potravin do lednice a spíže se pak řiďte podle data použitelnosti. Údaj spotřebujte do ukončuje dobu, po kterou si potravina podléhající rychlé zkáze zachovává při dodržení skladovacích podmínek své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Po vypršení této lhůty se nesmí prodávat a vy byste jej neměli ani konzumovat. Pozor, nepleťte si datum použitelnosti s datem minimální trvanlivosti. Ten naopak vymezuje minimální dobu, po kterou si potravina při dodržení skladovacích podmínek zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost a konzumace několik dní po uplynutí zdraví neohrožuje.
Maso: Balené maso lze po otevření použít i následující den. Ovšem jen za předpokladu, že dosud nevypršela doba jeho použitelnosti. Jestliže je povrch masa oslizlý či páchne, nikdy maso nepoužívejte.
V mrazničce (při teplotě mínus 18 ˚C) maso neskladujte déle než půl roku.
Mléko: Na obalu mléka je uvedeno datum použitelnosti a výrobce většinou uvádí i dobu spotřeby po otevření, což bývá většinou jeden den. Nenačaté trvanlivé mléko lze skladovat při teplotě až do 24 ˚C, po otevření je nutné uchovávat v chladu (4–8 ˚C) a spotřebovat do tří dnů.
Mléko, které je navinulé (nakyslé), nahořklé nebo má změněnou barvu, je sražené, má nafouklý obal, případně vykazuje jiné změny, rozhodně nepijte ani ho nepoužívejte k vaření. Zkažené mléko může způsobit zdravotní problémy.
Sýry: Sýry musí být důkladně zabalené, jinak mohou na povrchu osychat, případně plesnivět. Krájené sýry prodávané u pultu by se měly spotřebovat do 24 hodin, balené do data spotřeby uvedeného na obalu.
Máslo: Máslo musí být vždy uchováváno v chladu, dobře zabalené, aby nežluklo a neplesnivělo. Při krájení používejte vždy čistý nůž.
Vejce: Vajíčka mají minimální trvanlivost 28 dní od data snůšky, skladovat se mohou od 5 do 18 ˚C. Pokud nemají porušenou skořápku, vydrží v ledničce minimálně měsíc.
Ovoce a zelenina: U rostlinných produktů nelze trvanlivost stanovit jednoznačně. Vždycky záleží na konkrétním druhu a způsobu skladování, jestli například skladujeme ovoce či zeleninu ve sklepě, v ledničce nebo při pokojové teplotě. V každém případě byste neměli jíst ovoce a zeleninu, které má viditelné změny (plíseň, hniloba) nebo vykazuje změnu konzistence.
Není pravda, že stačí postižený kousek vykrojit. Zvláště ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody, jako je například okurka, broskev nebo rajče, může být závadné celé, nejen na povrchu.
Krájené ovoce a zelenina nebo třeba naklíčená semena mají na obalu uvedeno datum použitelnosti a podmínky skladování.
Ohřívané jídlo: Pokud zbylé upravené jídlo uložíte do chladničky, měli byste ho sníst do dvou dnů. Vždycky ovšem záleží na teplotě v chladničce a na způsobu přípravy jídla. Měli byste ho ohřívat maximálně jednou a ne všechno, ale pouze z něj odebrat a ohřát část, kterou chcete sníst. Uvařené jídlo byste měli uložit do chladničky do dvou hodin po úpravě.
Pro ohřívané jídlo, ale i pro syrové potraviny platí, že dobu skladování v chladničce ovlivňuje její vnitřní teplota. Optimální je 4–6 ˚C. Teplota se ovšem může zvýšit, když dáte do chladničky větší počet nevychlazených potravin nebo ji často nebo na delší dobu otvíráte.
Důležité rovněž je, aby syrové potraviny byly v ledničce odděleny od ostatních. Zamezí se tím vzájemné kontaminaci.
Vždy pamatujte na to, že i malé ložisko plísně na kompotu, zavařenině, chlebu, jogurtu nebo pečených výrobcích značí, že by se celá potravina neměla jíst. Totéž platí pro ovoce a zeleninu. Ovoce a zelenina jako okurky, broskve či rajčata – s vysokým obsahem vody – bývají kontaminované kompletně, nejen na povrchu.
Plísně či bakterie rozkládají potravinu a vytvářejí nebezpečné látky – mykotoxiny – které mohou vyvolat otravu a v extrémních případech způsobit až životu nebezpečnou reakci. Mykotoxiny mohou poškodit játra, ledviny, imunitní systém a tvorbu krve. V některých případech mohou vyvolat i rakovinotvorné bujení. Z tohoto hlediska jsou nejrizikovější starší potraviny z ryb, uzenin, sýrů, kvašené potraviny, plísňové sýry. Pokud například sníte vlašský ořech s plísní na skořápce či na jádru, můžete si způsobit zažívací potíže, nebo dokonce i otravu.
08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?
23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů. Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.