30.03.2023 Jana Čiháková
Italská vláda chce zakázat použití masa produkovaného v laboratoři, aby tak chránila gastronomické dědictví země. Italské firmy by na základě navrhované normy nesměly vyrábět potraviny nebo krmivo pro zvířata kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců, informovaly dnes zahraniční agentury.
Takové výrobky by se v Itálii podle návrhu ministra zemědělství Franceska Lollobrigidy nesměly prodávat a nesměly by se do ní dovážet ani z ní vyvážet. Rozhodovat o návrhu normy bude ještě parlament.
Tomu, kdo by nové předpisy nedodržel, by hrozila pokuta mezi 10.000 a 60.000 eur (236.300 až 1,4 milionu korun) a zabavení zboží. Laboratorně vyráběným surovinám bývá přisuzován velký potenciál při výrobě jídel, která vypadají a chutnají jako maso, ale není třeba kvůli nim porážet zvířata. Nicméně agentura Reuters píše, že nacionalistická vláda premiérky Giorgii Meloniové se zavázala chránit italskou kuchyni před technologickými inovacemi, které považuje za škodlivé. Resort zemědělství přejmenovala na ministerstvo zemědělství a potravinové suverenity. Řím také usiluje o to, aby byla italská kuchyně zapsaná na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Podle ministra Lollobrigidy potravinářské suroviny vyvinuté v laboratořích ohrožují tradiční vazbu mezi zemědělstvím a potravinami.
"Výrobky z laboratoří podle našeho názoru nezaručují kvalitu, blahobyt ani ochranu naší kultury a tradice," řekl po dnešním zasedání vlády Lollobrigida, vysoce postavený člen strany Bratři Itálie premiérky Meloniové.
Nejde o první krok současné italské vlády proti nekonvenčním potravinám. Minulý týden oznámila, že připravuje dekrety, podle kterých budou muset být výrobky obsahující mouku z hmyzu označeny a opatřeny informacemi o možných zdravotních rizicích spojených s jejich konzumací. V obchodech je chce vykázat do speciálně označených regálů.
Šéf zemědělského svazu Coldiretti Ettore Prandini tažení vlády proti "umělému masu" uvítal. "Lži o potravinách z laboratorních misek potvrzují strategii nadnárodních koncernů, které se prostřednictvím šikovných marketingových tahů snaží změnit stravovací zvyklosti založené na kvalitě a tradici," řekl podle agentury APA. Podle něj nejde o maso, ale o synteticky vyráběný produkt, který vzhledem k vysoké náročnosti na vodu není šetrný k životnímu prostředí.
Naopak ochránci zvířat z organizace LAV říkají, že laboratorně kultivované maso představuje dobrou alternativu k intenzivnímu chovu a porážení zvířat. Vládní plány jsou podle nich "ideologickým, nevědeckým křížovým tažením proti pokroku", píše Reuters.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.