07.02.2011 Redakce
Syrové mléko z prodejních automatů se v průběhu loňského roku stalo mezi konzumenty poměrně populární. To neušlo vědcům z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU Brno), a proto se jeho kvalitou začali zabývat v rámci svého výzkumu.
První výstup je na světě, profesorka Lenka Vorlová, přednostka Ústavu hygieny a technologie mléka, společně s dr. Dušanem Ryšánkem z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, se podílela na tvorbě informačního letáku pro spotřebitele Syrové mléko – chutně a bezpečně. Leták vydává Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství a nyní je připraven k distribuci, oba vědci jsou též členové Vědeckého výboru veterinárního.
Informační leták si klade za cíl informovat jak o prospěšnosti konzumace též i syrového mléka, tak o zásadách, které je při tom nutné dodržovat. Podle letáku mléko pomáhá předcházet onemocněním jako je obezita, osteoporóza, hypertenze, karcinom tlustého střeva či zubní kaz. „Mléko je jednou z nejlépe vyvážených potravin s vysokou nutriční hodnotou, která, co do různorodosti významných nutrientů, nemá konkurenci,“ uvádí se zde. Mléko v automatech pochází ze zdravých, veterinárním dozorem kontrolovaných chovů, je ale třeba mít na paměti, že původci některých onemocnění jsou běžně přítomni v našem okolí, a proto je potřeba syrové mléko tepelně ošetřovat a dodržovat další zásady. Obsah vitaminů se tepleným ošetřením sníží jen asi o deset až dvacet procent, nutriční hodnota a obsah některých bioaktivních látek se jím ani nezmění.
Brněnští vědci se mlékem z prodejních automatů zabývají dlouhodobě v rámci výzkumného záměruVeterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin, který probíhá na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. Roční výzkum se již chýlí ke svému závěru a v některém z následujících měsíců budou zveřejněny jeho výsledky.
Již v červenci bylo v rámci tohoto výzkumu dotazníkovým šetřením zjištěno, že se mnoho spotřebitelů neřídí pokyny na automatech – mléko tepelně neupravují (činí tak jen 47 procent dotázaných), nedodržují doporučenou dobu pro konzumaci (nedodržuje 30 procent) a po stočení ho přepravují ve vyšších než doporučených teplotách (to uvedli všichni dotázaní).
14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.
28.07.2014 | Strava nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Je například vědecky podloženo, že ovlivňuje tzv. biologický věk – že díky ní naše tělo rychleji stárne či naopak zůstává mladé. A jak tedy jíst správně?
10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.