Jak neplýtvat potravinami?

Jak neplýtvat potravinami?

07.04.2014 Mgr. Kateřina Bendlová

Zpracovávejte zbytky, přeorganizujte spíž, kupujte "legrační" ovoce...

Co můžete udělat i vy?

1.     Nakupujte chytře – plánujte si, co budete vařit, nakupujte podle připraveného seznamu. Nepodléhejte marketingovým trikům, které vás nutí nakoupit více, než potřebujete. Přestože může být cena při nákupu většího množství nižší, ve výsledku vás mohou takové potraviny přijít dráž, pokud značnou část vyhodíte.

2.     Kupujte „legrační“ ovoce – mnoho kusů ovoce a zeleniny se vyhodí kvůli tomu, že nemá požadovanou velikost, tvar nebo barvu.

jidlo

3.     Naučte se rozumět údajům o datu použitelnosti a datu doporučené spotřeby. Většinu potravin lze bezpečně konzumovat i dlouho poté. Důležitým údajem je datum použitelnosti: jídlo zkonzumujte do tohoto data nebo si zjistěte, zda ho lze zmrazit.

4.     Nový nákup pořizujte, až když je lednička zcela prázdná. Ušetříte čas i peníze. Dodržujte doporučení ohledně správného skladování, aby jídlo zůstalo co nejdéle v bezvadném stavu.

5.     Používejte mrazničku. Zmrazené pokrmy zůstávají zdravotně nezávadné po neomezené dlouhou dobu. Čerstvé produkty a zbylé jídlo zmrazte, pokud je nemůžete sníst dříve, než se zkazí.

6.     Říkejte si o menší porce. Využijte možnosti si v restauracích objednat poloviční porci za sníženou cenu.

7.     Kompostujte. Kompostováním zbytků jídla lze omezit dopady na klima a zároveň recyklovat živiny.

jidlo2

8.     Kontrolujte svou spíž. Nově zakoupené konzervy uložte ve spíži dozadu, starší posuňte více dopředu.

9.     Využijte i to, co jste nedojedli. Zbytek kuřete z dnešní večeře se může zítra hodit na obložený chlebíček. Kostičky staršího chleba si můžete opražit do polévky.

10.     Darujte, co sami nespotřebujete. Trvanlivé potraviny i dosud nezkažené potraviny s krátkou dobou upotřebitelnosti lze darovat charitativním organizacím, vývařovnám nebo bezdomovcům.


Mohlo by vás zajímat

Jak se žije bez lepku?

15.10.2014 | Někomu život bez lepku naordinovali lékaři, jiný si jej vybral dobrovolně sám. Jaké jsou výhody a nevýhody bezlepkové diety?

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nápoj tisíce a jedné chuti

20.11.2014 | Čaje mají mnoho tváří, ale pokud dodržíte pár základních rad a pravidel, vždy vás čeká zážitek, který si můžete vychutnat ve chvílích všedního dne i momentech svátečních.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.