Jak poznat zkaženou rybu

Jak poznat zkaženou rybu

09.12.2010 Redakce

Několik tipů k rozpoznání čerstvé ryby od zkažené prozradí tabulka senzorických projevů.

Senzorické projevy čerstvosti a stupně kažení ryb

Stupeň čerstvosti Kůže Svaloviny Oko Žábry Vnitřnosti
Čerstvý Svěží, lesklá, napjatá, typické zbarvení nebo kresba (rozdílná podle druhu věku, stanoviště) Pevná, elastická, otisk prstu mizí, lehce narůžovělá nažloutlá nebo bělavá Lesklé, s nezkalenou rohovkou, zornice ostře ohraničení Třešňově červené, lístky napjaté a ostře konturované Pevné, typicky zbarvené (podle druhu), bez porušených závěsů
Začínající rozklad

Matná, vybledlá,

zřasená, zaschlá, s mizející kresbou tmavých pigmentů

Měkce ochablá, po stisknutí zůstává dolík Bez lesku, slabě zkalené až svraštěl Vybledlé, lístky zplihlé, s neostrými okraji Zřetelné, na okrajíchzměklé,  neostře ohraničené
Pokročilý rozklad Vybledlá, jen u hřbetní hrany tmavší, bez hlenového obalu, rozpadající se, silně páchnoucí Zcela změklá, rozbředlá Vpadlé,svraštělé Nažloutlé, s nezřetelnými lístky, obnaženou chrupavčitou spodinu Těžko od sebe rozeznatelné, kašovité
Úplný rozklad Odbarvená, s vypadanými šupinami, rozklad zasáhl Kašovitá Neznatelné nebo s uvolněnou čočkou Bělavé, s holými chrupavčitými, ostny Rozteklé v dutině tělní

1Obsah minerálních látek (popelovin) představuje v rybím masu 1 až 2 % poživatelného podílu. Jsou obsaženy zejména v kostech, které obsahují hlavně vápník a fosfor. Drobné kosti se v průběhu technologických procesů změkčují, jsou konzumovány jako součást masa a jsou tak cenným zdrojem vápníku a fosforu. V některých oblastech Středozemního moře a Jižní Ameriky jsou malé ryby, upravené pro požívání vcelku dokonce hlavním zdrojem vápníku ve výživě lidí. Konzervované sardinky v oleji obsahují asi 330 mg Ca a asi 430 mg P ve 100g obsahu. Mořské ryby jsou nejbohatším zdrojem jódu v lidské výživě.

Obsah vitaminů v rybách je pro člověka nutričně významný zejména v případě lipofilních vitaminů A a D a z hydrofilních některými vitaminy B komplexu. Význam lipofilních vitaminů převládá a rybí jaterní tuk byl podáván nemocným a rekonvalescentům dávno před tím, než byly vitaminy poznány. Významným zdrojem vitaminu A jsou tuňák a úhoř, ale i kapr a pstruh, při vhodné návaznosti na jejich výživu. Vitamin A se ukládá především v rybích játrech. Naproti tomu se vitamin D ukládá především v lipidech svaloviny a jeho hlavním zdrojem jsou tučné ryby - sleď, makrela, tuňák, úhoř, losos. Chrupavčité ryby mají mnohem méně vitaminu D než ryby kostnaté. Z vitaminů skupiny B je v rybách obsažen zejména vitamin BI2, hlavně v mase sleďů a makrel. Ryby jsou dále bohatým zdrojem vitaminu B6 - sledě, makrely, tuňák, pstruh, losos. Kyselina pantotenová je značně zastoupena v mase lososů a pstruhů, vitamin B2 v mase sleďů a makrel. Kyselina nikotinová je zastoupena více v mase tučných ryb.


Mohlo by vás zajímat

Téma měsíce: Umíme nakupovat potraviny?

10.03.2014 | Proč je jídlo módní? A víte, co jíte?

Konečně je tu grilování! Anebo raději ne?

02.07.2014 | Letní fejeton od naší bloggerské přispěvatelky (www.loveckydenik.cz). A jaké jsou vaše zážitky s letním grilováním?

Jak poskládat stravu v průběhu dne?

09.05.2014 | Jak si vytvořit individuální jídelní plán a přesně si v něm nalinkovat co, kdy a v jakém množství budeme jíst?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.