nemoci  

Jak se stravovat při onemocnění chřipkou

Jak se stravovat při onemocnění chřipkou

12.10.2009 Martin Chlup

Chřipkou každoročně onemocní statisíce Čechů. Je to nakažlivé virové nemocnění, které postihuje převážně dýchací cesty.

JE TO CHŘIPKA?

Podobné příznaky jako chřipka mají i další onemocnění. rýma a bolest hlavy spolu s horečkou mohou být příznakem bakteriálního zánětu vedlejších dutin nosních. kašel může zase signalizovat onemocnění horních cest dýchacích, nemoc průdušek či plic. Také bolest hlavy může být příznakem jiného onemocnění. Pokud se váš zdravotní stav při zdánlivé chřipce nezlepší během několika dnů, vyhledejte lékaře.

V poslední době se hodně hovoří o tzv. mexické chřipce (nebo také prasečí chřipce či chřipce A/h1N1). Jde o respirační onemocnění způsobené virem chřipky typu A, které často propuká u prasat. Stejně tak může dojít i k přenosu viru prasečí chřipky na člověka a z člověka na člověka. Zřejmě to probíhá stejným způsobem jako u přenosu sezonní chřipky u lidí, tj. jedná se především o přenos prostřednictvím kašle či kýcháním nakažených osob. lidé se také mohou nakazit, pokud se dotknou předmětu s chřipkovým virem a poté se dotknou svých rtů či nosu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) registrovala na začátku srpna přes 177 000 nemocných tzv. mexickou chřipkou ve 170 zemích světa. Z toho 1462 lidí na toto onemocnění zemřelo (úmrtnost je tedy 0,8 %). V České republice bylo k 10. 8. podle ministerstva zdravotnictví registrováno 182 případů prasečí chřipky. Průběh všech onemocnění je lehký, nikdo nezemřel. Podle údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve Stockholmu si prasečí chřipka v Evropě vyžádala zatím 83 obětí.

svet potravin chripka

JAK SE CHŘIPKA LÉČÍ?

Přímo proti virům chřipky zabírají antivirotika. Problémem je, že virů chřipky je velké množství a dané antivirotikum zabírá vždy jen na jeden určitý typ viru. rozšířeným omylem je, že chřipka se léčí antibiotiky – ta jsou však účinná jen při bakteriálních komplikacích. Základem léčby je posílení imunitního systému. Doporučuje se především klid na lůžku, který je důležitý zvlášť u dětí. Chřipka klade na organismus zvýšené nároky. Na jednu stranu tělo v boji s onemocněním spotřebovává více energie, na druhou stranu člověk postižený chřipkou trpí nechutenstvím. Velmi důležitý je dostatek tekutin, zvlášť při vysokých teplotách. Při horečce a pocení totiž stoupá spotřeba tekutin a hrozí nebezpečí dehydratace, která může vést až k poškození ledvin. Ve zvýšené míře dochází také ke spotřebě vitaminů, minerálů a dalších látek včetně bílkovin.

Nejdůležitější doporučení

  • klid na lůžku
  • dostatek tekutin
  • lehce stravitelné, výživné pokrmy
  • dostatek zeleniny a ovoce

PREVENCE

Omezení kontaktu s virem. Přenos chřipky obvykle probíhá rozptylem kapének nesoucích chřipkové viry. k tomu však dochází nejen při kašlání, ale i při mluvení a dýchání. riziko přenosu chřipky můžete snížit tak, že nebudete navštěvovat místa, kde se zdržuje více lidí. Důležité je přísně dodržovat hygienu. Viry chřipky přenášené slinami se udrží na špatně umytém nádobí, na oblečení i přímo na kůži. Základem je proto mýt si pravidelně ruce.

Podpořte imunitní systém! k posílení imunity se doporučuje preventivně užívat vitamin C, nejlépe v kombinaci se zinkem a selenem (antioxidanty). Vhodné je konzumovat i doplňky stravy s živými probiotickými bakteriemi, které aktivují imunitní systém.

Zdravý a otužilý organismus se infekci ubrání mnohem lépe. Proto byste měli mít dostatek tělesného pohybu, spánku i odpočinku. Tělo byste neměli vystavovat teplotním šokům, přiměřeně se proto na podzim oblékejte.

V neposlední řadě je důležitá pestrá, zdravá a vyvážení strava s dostatkem vitaminů, minerálů a živin.

CO PÍT PŘI CHŘIPCE

Tekutiny stačí doplňovat po malých dávkách, ale po celý den. Při horečce pomáhají vlažné tekutiny ochlazovat organismus. Celkem byste měli vypít nejméně dva litry tekutin denně. Nejvhodnějším nápojem je čistá voda. Doplňkově se doporučují minerální vody (pomáhají doplnit vypocené soli) a slabší čaje, které je dobré střídat. Nepřehánějte to s bylinnými čaji – ve vyšších dávkách mohou mít – podobně jako léky – nežádoucí účinky.svet potravin chripka

  • Proti chřipce a nachlazení dobře zabírá zázvorový čaj. k přípravě nápoje se používá zázvorový kořen, který obsahuje látky s antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Zázvor se nastrouhá a zalije vařící vodou. Dobré je dochutit nálev medem a citronem.
  • ovocné džusy a šťávy z čerstvého ovoce vám pomohou doplnit kromě tekutin i vitaminy, především vitamin C a cukry – rychlý zdroj energie. Vyhněte se však grapefruitové šťávě. obsahuje totiž enzym, díky kterému dochází ke zvýšenému vstřebávání některých léků a zvýšení jejich nežádoucích účinků.

svet potravin chripkaCO JÍST PŘI CHŘIPCE

Vhodné stravování při chřipce může usnadnit a urychlit léčení. Správný jídelníček by měl doplnit látky, které při boji s virem spotřebováváte, a přitom nepřetěžovat metabolismus. Jinými slovy – měli byste konzumovat lehce stravitelné potraviny.

  • Vhodné jsou v první řadě masové a zeleninové vývary. kromě toho, že doplníte potřebné živiny, dodáte tělu i tekutiny, minerály a soli, které odcházejí při pocení.
  • Významnou část jídelníčku při chřipce by měly tvořit zelenina a ovoce. Ideálně je konzumujte čerstvé, tepelně neupravované, abyste z nich vytěžili co nejvíce vitaminů. Zeleninové saláty jsou ideální. Můžete si je dát s jogurtovou zálivkou, která navíc doplní bakterie důležité pro správné trávení.
  • Maso se doporučuje libové – pečené, vařené nebo dušené. Smažené nebo tučné maso je totiž hůře stravitelné.
  • Na chřipku se v poslední době doporučuje anýz, používaný u nás především jako koření do perníčků a dalšího pečiva. Podle výzkumů obsahuje látku velmi podobnou oseltamiviru, léčivé látce hubící virus chřipky. Anýz také podporuje vykašlávání.svet potravin chripka
  • Cibule a česnek mají mj. antibakteriální účinky. Chřipka je sice virové onemocnění, ale často se k ní přidává bakteriální infekce. Proti ní nám může pomoci česnek, který má silné protibakteriální a protiparazitické působení. Denně stačí zkonzumovat jeden stroužek. Cibule a cibulová šťáva má rovněž antibakteriální účinky a navíc usnadňuje vykašlávání. Cibulová nať navíc obsahuje množství vitaminu C.
  • Med je tradičním lékem při chřipce i nachla- zení. obsahuje takzvané inhibiny, které mají protibakteriální působení, a celou řadu minerálních látek a stopových prvků.svet potravin chripka

ZÁVĚREM

Chřipkový virus je záludný nepřítel. Nejvíce jím jsou ohroženy osoby se sníženou imunitou, senioři a děti. V období, kdy se předpokládá zvýšený výskyt virů – jako třeba na podzim – je dobré o sebe dbát víc než kdy jindy. Dopřejte si dostatek spánku a pestrou, plnohodnotnou stravu. Důležité je věnovat zvýšenou pozornost hygieně a také se udržovat v dobrém psychickém stavu. Zdravý a silný organismus je proti všem formám chřipky tou nejlepší ochranou.


Mohlo by vás zajímat

Téma měsíce: Umíme nakupovat potraviny?

10.03.2014 | Proč je jídlo módní? A víte, co jíte?

Vyplatí se krabičková dieta?

22.04.2014 | Jak si vybrat správnou dietu až do domu?

Jak poskládat stravu v průběhu dne?

09.05.2014 | Jak si vytvořit individuální jídelní plán a přesně si v něm nalinkovat co, kdy a v jakém množství budeme jíst?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.