15.10.2014 Mgr. Jana Uhlířová
Někomu život bez lepku naordinovali lékaři, jiný si jej vybral dobrovolně sám. Jaké jsou výhody a nevýhody bezlepkové diety?
Srbskému tenistovi Novaku Djokovičovi stačila úprava jídelníčku k úžasné proměně jeho celého života. Jídla bez lepku pomohla nejen jeho zažívání a kondici, ale následně i kariéře, a dokonce o své významné životní změně napsal knihu. Jedná se v jeho případě o výjimku, nebo může bezlepková dieta pomoci každému? A kdy se ze zdravotní nutnosti stala móda?
Někteří lidé jsou k bezlepkovému stravování „odsouzeni“ nedobrovolně. Celiakie je onemocnění, při kterém dochází k poškozování střevní sliznice lepkem, jenž je obsažen v obilné mouce. Nesnášenlivost lepku neboli celiakie však není pouze problémem dětí, začátek nemoci není výjimečný ani ve starším věku. V ČR je nemocných přibližně 50 000 lidí, diagnostikována je však pouze desetina. Nemocný musí dodržovat přísnou dietu, spočívající ve vyloučení potravin obsahujících lepek, jenž je obsažen v pšenici, žitu, ječmenu a ovsu a dále ve všech odrůdách obilovin.
Vyloučení některých potravin, jako je chléb a pečivo, je celkem jednoduché, uškodit může ale i lepek v minimálním množství, a ten se nachází mnohokrát i tam, kde bychom ho vůbec nečekali – například v instantní kávě, masných výrobcích, mléčných výrobcích, pudincích a krémech, polotovarech typu krabí tyčinky nebo mražený špenát. Bezlepkové potraviny jsou také mnohem dražší než běžná strava, mohou být dokonce až pětkrát finančně náročnější.
O tom, že ale i nuceně bezlepková strava nemá jen negativní stránky, svědčí i přístup herce Romana Tomeše. „Bezlepková strava není žádné neštěstí,“ říká sympatický umělec. „Z určitého úhlu pohledu mě docela těší, že jsem byl donucený ji držet. Od té doby neznám, co je pocit těžkosti po jídle, nafouknuté břicho, zkrátka vede mě ke střídmosti. Cítím, jak se od té doby přímo vznáším. Potraviny bez lepku seženete kromě bioobchodů, prodejen se zdravou výživou či lékáren taky ve většině obchodních řetězců. Sortiment supermarketů se po této stránce hodně rozrůstá a celková informovanost rovněž. Navíc jsem si pořídil domácí pekárnu, takže si sám připravuju to správné pečivo. První týdny si člověk navíc musí zvykat také na to, že za jídlo najednou vyndá z peněženky více peněz než dříve. Bezlepkové zboží je přeci jen dražší.“
12.09.2014 | říká ministr zemědělství Marian Jurečka. Povídali jsme si s ním nejen o dopadech ruských sankcí na české pěstitele a výrobce.
17.10.2014 | Bezlepkové potraviny jsou často mylně považovány za speciální zboží určené pouze pro celiaky. Mohou však být dobrým pomocníkem v rámci prevence onemocnění spojených s výskytem lepku v potravinách, zejména alergie na lepek.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.