20.10.2023 Jana Čiháková
I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.
„Důvodem letošních vyšších výnosů bylo příznivější počasí pro včely, především v době květu řepky. Med z ní u nás totiž má hlavní zastoupení,“ vysvětluje Milan Špaček, medový someliér ze společnosti Medokomerc. Členové Českého svazu včelařů v loňském roce vytočili 7 426 tun medu a získali 249 tun vosku, na letošní údaje se ještě čeká.
Množství medu závisí především na teplotě a vlhkosti vzduchu. Žádoucí jsou teploty přesahující 25 °C ve dne a 12 °C v noci kombinované s vyšší vlhkostí. To vytvoří optimální podmínky pro vznik nektaru, který pak včely sbírají.
Kromě počasí je klíčové také zdraví včelstev v průběhu roku. Ta se potýkají s útoky virů, roztočů a bakterií, které je mohou decimovat. V praxi se to projevuje například morem včelího plodu – bakteriální infekcí, která postihuje larvální stádia. V roce 2022 se v Česku objevilo 66 ohnisek, nejvíce v Moravskoslezském, Pardubickém a Zlínském kraji. Podle Státní veterinární správy bylo v letošním srpnu v Čechách a na Moravě celkem 17 ohnisek nákazy oproti třem v srpnu minulého roku. Důležité je i to, jak včely zvládnou zimu. Ta byla letos poměrně krutá, uhynula totiž třetina až polovina včelstev, hlavně v důsledku změn teplot. „I přes tyto relativně nepříznivé ukazatele se letošní produkce zvýšila, což považuji za velký úspěch. Příznivé budou ceny, podle našich propočtů by před Vánocemi neměly stoupat, a med by tak měl zůstat dostupný, někteří prodejci budou i zlevňovat“ shrnuje situaci Milan Špaček.
POPTÁVKA JE NIŽŠÍ
Česko se dlouhodobě vyznačuje spotřebou, která převyšuje místní produkci. Surovina se proto dováží například z jiných koutů Evropy nebo z Jižní Ameriky. To ovlivňuje nabídku v obchodech, kde se ve zvýšené míře prodávají květové medy, zejména kvůli nedostatečné produkci zmiňovaného medovicového medu, který je pro tuzemsko typický. V posledních měsících ale poptávka klesla, a to hlavně z důvodu inflační krize spojené s konfliktem na Ukrajině.
Jedná se přitom o superpotravinu, která může hrát zásadní roli v rámci zdravého životního stylu. Obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek, antioxidantů i enzymů, které prospívají celkovému zdraví. Obsahuje například vitamíny skupiny B, vitamín C a zinek. Díky tomu je ideální pro posílení imunity zejména při respiračních infekcích.
„Med je skvělým pomocníkem jak při prevenci, tak při samotné léčbě širokého spektra nemocí. Obsahuje optimální poměr bílkovin a minerálních látek, vitamínů, železa, kalcia, fosforu a rostlinných silic, které jsou nezbytné pro správný chod imunitního systému,“ říká Milan Špaček ze společnosti Medokomerc.
Nejznámější včelí produkt má také antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé účinky, díky kterým brání infekci a přispívá k rychlejšímu hojení ran. Podporou tvorby žluči zlepšuje trávení a efektivně brání zácpě. Díky tomu, že zvyšuje prokrvení mozku má med pozitivní účinky i na „hlavu“, tedy kognitivní schopnosti. Zároveň stimuluje produkci hormonu melatoninu, což přispívá k lepšímu usínání a kvalitnějšímu spánku.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
07.06.2024 | Při grilování masa je třeba používat čerstvé suroviny, které byly uchovávané v chladu, a maso dostatečně dlouho tepelně upravovat. Naopak při příliš vysokých teplotách mohou vznikat nežádoucí chemické látky s karcinogenními účinky. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd) to řekl Matyáš Fošum pověřený funkcí hlavního hygienika.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.