27.11.2014 Redakce
Jak tuto sladkovodní pochoutku nejlépe vybrat a upravit radí Josef Kolář z Rybářství Kolář, které je největším tuzemským producentem pstruha duhového.
Ingredience: sůl, pepř, olivový olej, máslo, kmín, hladká mouka, citron, bylinky.
Příprava: Ryby opláchneme a osušíme. Obalíme je v mouce, ochutíme solí, pepřem. Ve veliké pánvi rozehřejeme máslo, když začne pěnit, položíme na něj pstruhy. Smažíme je na silném ohni, aby se opekly stejnoměrně ze všech stran. Hřbetní ploutev půjde po upečení jednoduše vytáhnout. Pstruhy vyndáme a uložíme do tepla. Na pánev přidáme ještě máslo a vaříme, dokud nezhnědne, potom přidáme citronovou šťávu a bylinky. Máslem pstruhy polijeme a ihned podáváme s kousky citronu.
TIP: Rybu na štědrovečerním stole má téměř 90 % Čechů. Je to tradice! Výsledky vyplývají z průzkumu, který realizovalo Rybářství Kolář na vzorku 287 respondentů. Z průzkumu také vyplynulo, že téměř čtvrtina dotázaných by ráda změnila zažité stereotypy a vyzkoušela na Vánoce něco nového, konkrétně ke štědrovečerní večeři pstruha.
„Základem úspěchu a výtečné chuti je kvalitní ryba. Nejlepší je ji kupovat přímo v sádkách nebo z farmářských prodejen a trhů. Pokud ji kupujete v obchodech, měla by být vakuově zabalená," doporučuje Josef Kolář, majitel Rybářství Kolář. „Leží-li na ledu bez obalu, její trvanlivost je 48 hodin. Rozhodujícím faktorem vakuově zabalených chlazených ryb, i těch nebalených, je striktní dodržení nízké teploty prostředí skladování, která čím více se blíží 0°C, tím lépe. Obecně se uvádí -1 až +5°C, ale optimální teplota je +3°C. Pokud jde o ryby s hlavou a žábrami, hodnotí se vzhled žaber – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledější. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé pro konzumaci. Také čerstvá svalovina, máme-li možnost ji lehce zmáčknout, náš otisk zakrátko vyrovná. Čím déle zabitá, tím více do hloubky otisk zůstává vidět.“
Pstruh má jemné a lahodné maso, proto je ideální jeho chuť jen podpořit, nikoli přebít chutí jinou. Vybraný recept se navíc skvěle hodí k bramborovému salátu.
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.