17.12.2020 Jana Čiháková
Nevýhodné "benefity", žádný prostor pro vás, podezřele nízká cena a neznámý kuchař. Na co ještě si dát pozor při výběru kurzu vaření?
Vznik kulinárních lekcí pro veřejnost nemá tolik zajímavých „kudrlinek“ jako například objevení kostky cukru nebo vynález žvýkačky. Jejich historie se začala psát poměrně nedávno. Úspěch ale stoupá doslova raketovou rychlostí. Jen pro zajímavost, kurz vaření patří mezi top 10 nejčastějších dárků… aby se ale vše potkalo s kýženým efektem, je třeba nepodceňovat ani výběr kulinární školy. Věřte, že je kam sáhnout, školy vaření fungují v četném zastoupení takřka po celé republice, ale liší se – kvalitou výuky i samozřejmě kvalifikací „kantora“.
Dnes už běžně můžete v rámci jedné školy přijít do styku s několika kouči. Je to dáno zejména specializací jednotlivého kurzu. Dobrá škola si samozřejmě všechny svoje dílčí členy pečlivě hlídá, však je to její vizitka, i tak je však důležitý váš vlastní vhled. Začněte tedy tím, že se podíváte nejen na reference školy, ale i na reference člověka, který daný kurz vede. Je zcela přirozené, že pakliže jde o osobu, která vás má co naučit, najdete bohatou historii, ať už půjde o videa na Youtube, ze kterých minimálně okoukáte styl přednášek, nebo naleznete přímo názory ostatních lidí, kteří kurz absolvovali.
Důležitým parametrem pro vaše „ano“ je také samozřejmě cena. Kurz vaření rozhodně není to, na čem by se vyplatilo šetřit. Dobrý kurz nepořídíte s tisícikorunou v peněžence. To ale neznamená, že na trhu takové nejsou. Rozdíl je často v kvalitě. Na příliš levných kurzech se může mačkat mnoho lidí, kteří si platí něco jako přednášku obohacenou o praktickou ukázku vaření, ale sami nic dělat nemohou, naopak ty cenově nákladnější poskytují daleko větší prostor pro osobní zkušenost. Na kurzech ve střední a vyšší cenové relaci se toho skutečně naučíte více, už jen pro prostý fakt, že budete do vaření zapojeni. Navíc je dokázáno, že co si vyzkoušíte prakticky, si i lépe zapamatujete. Optimální počet lidí na kurzu je 10, šéfkuchař se tak může individuálně věnovat každému, kdo se kurzu účastní, předávat mu více praktických rad, upozorňovat na chyby a pomoci mu vylepšovat jídlo, které vaří.
A ještě jedna rada na závěr. Nenechte se zlákat nesmyslnými výhodami kurzu. Některé nekvalitní školy nabízejí jako benefit zapůjčení nádobí a nožů nebo zástěry, případně mytí nádobí po vaření. Všechny tyto věci patří ke standardním položkám, které by měla škola zajistit, nejde tedy o žádnou výhodu, která by vás měla vést k rozhodnutí takovou školu navštívit, spíš naopak. A pokud opravdu tápete, můžete se inspirovat i školami, které jsme pro vás vytipovali.
Chefparade Největší škola vaření v České republice funguje již 13 let a nabízí několik desítek různých kurzů od kuchyně asijské, přes arabskou a francouzskou třeba až po českou. V nabídce jsou i „sladké“ kurzy, vaření pro děti nebo barmanská škola. Naučíte se například famózní barvami hrající sushi, tradiční polévku Pho, arabské cukroví kaak warka, nebo parádní francouzské makronky. Chefparade má i vlastní eshop a prodejnu ingrediencí a vybavení do kuchyně. Za kolik: Dospělý zde zaplatí 2 790 Kč, kurz pro děti stojí 1 490 Kč. V ceně kurzu je vždy zahrnuta i neomezená konzumace alko i nealko nápojů. Více na www.chefparade.cz.
Laboratorio Tuhle školu vaření založil italský šéfkuchař a majitel několika špičkových restaurací Riccardo Lucque. Naučíte se zde nejen vařit italskou klasiku, ale třeba také péct dorty pod taktovkou Josefa Maršálka, nebo „stvořit“ kváskový chleba, který fantasticky umí blogerka Maškrtnica. Kulinární redaktorka Apetitu Darinka vás zase přesvědčí, že i pro děti a s nimi se dá vařit zábavně. Za kolik: Ceny kurzů se liší a začínají na 2500 Kč. Více na laboratorio.lacollezione.cz.
Divoká vařečka
Milujete vinnou klobásu, vídeňský párek, nebo taliány? Tady vás naučí, jak si je vyrobit doma! Dalšími lákadly jsou i Rakouská tradiční kuchyně nebo kurz výroby domácích pralinek. Za kolik: Ceny kurzů se průměrně pohybují kolem 3000 Kč. Více na www.divoka-varecka.cz.
Kuliner Gastronomické centrum Kuliner funguje od roku 2015. Mimo kurzy vaření nabízí také příměstské „vařicí“ tábory pro děti nebo službu Kuchař do domu. Zaujala nás též Halloweenská párty, na které se můžete naučit dělat zombie prsty nebo mozek z nealko vaječňáku. Netradičně zní i cupkals zdobené sukulenty.
Za kolik: Ceny začínají kolem 1500 Kč. Více na www.kulinerplus.cz.
Food atelier
Tady se naučíte pod taktovkou mistra kuchaře Davida Valíčka třeba, jak na skvělé burgery a sendviče, nebo zažijete vaření inspirované kantonskou či indickou kuchyní. Za kolik: Ceny se pohybují kolem 2500 Kč. Více na www.foodatelier.cz.
Bistrotéka Valachy Velká pánská jízda, Svatomartinské hody, Kurz pečení frgálů… Zní to skvěle? Taky to skvělé je! Tahle lákadla si totiž pro vás připravila Bistrotéka Valachy, unikátní gastronomický koncept, kde pod jednou střechou najdete bistro, obchod s vlastní pekárnou, kavárnu, Lounge Bar 1931 a kornuterii, kde si můžete pochutnat na teplých, studených, slaných i sladkých pochutinách s sebou v papírových kornoutech. No a kromě toho všeho si tady taky parádně zavaříte. Za kolik: Ceny kurzů začínají na 2190 Kč. Více na bistrovalachy.cz.
V Plzni se nejen pivo vaří Vaření Krejcar První škola vaření v Plzni nabízí za zajímavé ceny zajímavé zážitky. Naučí váš tady třeba luxusní stékaný dort, asijské speciality od Vietnamu po Bali, ale třeba i takový základ, jakým jsou kynutá těsta. Za kolik: Ceny začínají na sympatických 1390 Kč. Více na www.vareni-krejcar.cz.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů. Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.