24.06.2014 Redakce
Jak poznat při nákupu špekáček, který se nad ohněm celý nerozteče?
První rada zní - vyhněte se všem výrobkům nesoucím názvy jako buřt, buřtík, opékáček či táboráček. Vždy kupujte jen výrobky s visačkou špekáček, neboť ty jsou na rozdíl od všech napodobenin legislativně upraveny. Špekáček musí obsahovat nejméně 40 % masa a obsah tuku nesmí být vyšší než 45 %. Narazit byste v něm neměli ani na žádné separáty či zbytky kůže, barviva či soju. Ještě více byste si měli pochutnat na špekáčcích označených evropským logem Zaručená tradiční specialita, kde jsou normy ještě o poznání přísnější (38,5 % hovězího masa, 17,5 % vepřového). Jejich cena bude sice zpravidla vyšší, ale máte jistotu, že se vám nad ohněm nenávratně nerozplynou.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.