Jak vybrat velikonoční mazanec?

Jak vybrat velikonoční mazanec?

30.03.2015 Redakce

Nestíháte tradiční velikonoční pečivo upéct, a proto se pro něj chystáte do obchodu? Poradíme vám, jak koupit ten nejlepší, jak ho doma skladovat a kdy nejpozději jej zkonzumovat.

Jak si v obchodě vybrat dobrý mazanec? Na co se při nákupu máme zaměřit?  

"Poctivý mazec poznáte podle jeho složení. Chuťově je vždy lepší mazanec máslový, protože máslo mu dodává kromě vláčnosti také jemnou chuť a typickou vůni," říká Martina Krajňáková, nákupčí sortimentu pekárny ve společnosti Tesco. "Důležitá je také vláčnost a objem mazance. Můžeme říci, že čím méně je mazanec vláčný, až tuhý, a také čím méně je takzvaně „přifouknutý“, tím větší podíl tuku, másla a cukru obsahuje. A to platí i naopak. Pokud nedáte dopustit na rozinky, je třeba si dát pozor, aby nebyly na povrchu mazance. Při pečení totiž získají nepříjemnou nahořklou chuť. Zaměřte se i na jeho celkový vzhled - mazanec by měl mít zlatavou barvu tak, aby nebyl nedopečený, ale ani připálený. Tradiční mazanec by měl být také posypaný mandlemi a uprostřed bochánku by měl být naříznutý kříž, což symbolicky odkazuje na Kristovo utrpení."

Jak bychom měli velikonoční mazanec správně skladovat a jak dlouho?

"Většinu mazanců koupíte jako pečivo zabalené v igelitovém sáčku. Je třeba dbát na to, aby se mazanec při změně teploty nezapařil," doporučuje nákupčí. "Obecně je ideální jej skladovat při pokojové teplotě a v šeru, nejlépe zabalený v utěrce, na suchém místě a v uzavřené nádobě, aby zůstal vláčný a neosychal. Nejlepší je ale pochutnat si na čerstvém mazanci, proto doporučuji toto tradiční velikonoční pečivo spotřebovat do 24 hodin po rozbalení."


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.