26.03.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
Vyzkoušejte švédské národní jídlo - brambory s ančovičkami.
Doba přípravy: 75 minut, na 1 pekáč
Ingredience: 2 velké cibule, 14 filet z ančoviček, 6 brambor, 1 a 1/2 hrnku šlehačky, 2 lžíce másla, 2 lžíce strouhanky
Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Částí rozpuštěného másla vymažeme pekáč. Na zbytku másla osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli. Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky. Dno pekáče poklademe bramborami, na ně cibuli, ančovičky a navrch naskládáme zbytek brambor. Vše zalijeme polovinou šlehačky a posypeme strouhankou. Dáme zapékat, celkem pečeme asi 45 minut. Krátce před koncem pečení zalijeme druhou polovinou šlehačky.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
30.06.2015 | „Jedná se o švýcarský národní pokrm, ačkoli si na jeho původ děla nárok také Savojsko," říká režisér František Pojdl, který ve Španělsku dlouhodobě žije.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.