22.05.2013 Ing. Olga Hudcová
S prvními slunečními paprsky odhazujeme svršky a pro většinu z nás je právě jaro obdobím, kdy bychom rádi společně se svetrem odhodili i několik nežádoucích kilogramů či centimetrů.
Možná přemýšlíte, jak přinést jaro do svého jídelníčku? Jak ho zpestřit, barevně, chuťově i energeticky vyladit? Inspiraci na jarní saláty můžete najít v následujících řádcích...
Barevný salát:
sterilovaná červená řepa (100 g), balkánský sýr (70 g), kysaná smetaná (2 PL), oregano, pažitka, rukola (2 hrsti), cherry rajčátka (100 g), řepkový olej (kávová lžička), balsamikový ocet, sůl a pepř.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Čekankový salát:
salátová okurka (100 g), čekanka (2 puky), mladé špenátové listy nebo polníček (30 g), vařené vejce, ředkvičky (70 g), petrželka, olivový olej a balsamikový ocet, dle chuti sůl a pepř.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Balkánský hrozen:
ledový salát (100 g), bílé hroznové víno (100 g), balkánský sýr (50 g), olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Červená salsa:
Mango (50 g), červená cibule (10 g), červená paprika (50 g), sezamové semínko (1/2 PL), citronová šťáva a sůl.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Čočkový s jablkem:
červená čočka (50 g), jablka (50 g), zakysaná smetana (2 PL), jarní cibulka (15 g), hořčice (kávová lžička), bylinková sůl
Čočku uvaříme (vodu průběžně sléváme). Nakrájená jablka smícháme s čočkou a dochutíme.
Duha salát:
pomeranč (50 g), zelená paprika (50 g), červená paprika (50 g), cibule (10 g), sterilovaná kukuřice (2 PL), cottage sýr (50 g), černé olivy (30 g), petrželka, sezamový olej, sůl.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
eReR – rajčátkovo-rukolový salát:
bílý jogurt (3 PL), zakysaná smetana (2 PL), rukola (2 hrsti), rajčata (150 g), cibule (10 g), česnek, pepř, sůl.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Grepový s tofu a bramborem:
tofu (100 g), vařené brambory (150 g), salát (100 g), sojová omáčka (3 PL např. tamari), červený grapefruit (50 g), sezamový olej (kávová lžička), brusinky (10 g), sůl, pepř.
Tofu opečeme z obou stran, nakrájíme na kostičky, zakápneme sójovou omáčkou. Salát natrháme, přidáme nakrájený grep a brambory. Nakonec pokapeme olejem a zasypeme brusinkami.
Nerudův salát:
hlávkový salát, sterilovaná červená řepa (50 g), vařené vejce, salátová okurka (50 g), sezamový olej, citronová šťáva, bylinková sůl.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Okurkový s mátou:
salátová okurka (100 g), bílý jogurt (3 PL), citronová šťáva, máta, dle chuti sůl.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Parmský:
parmská šunka (50 g), parmazán (30 g), rukola (hrst), polníček (2 PL), červená paprika (30 g), zelená paprika (30 g), rajčata (50 g), olivový olej, bílý vinný ocet, sůl a pepř.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Pomerančový s rukolou:
pomeranč (150 g), rukola (hrst), parmazán (30 g), ořechy (2 PL), balsamikový ocet, olivový olej.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Pikantní zelný:
bílé zelí (100 g), cibule (10 g), červená kapie (20 g), mrkev (25 g, nastrouhat), křen (10 g), zakápnout olivový olej, citronová šťávou, sůl, cukr (kávová lžička).
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Rajský se zakysankou:
Rajčata (150 g), cibule (20 g), kysaná smetana (2 PL), bílý jogurt (2 PL), olivový olej, česnek, bazalka, sůl, petrželová nať.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Sedmibarevný:
kuřecí prsa (100 g), červená paprika (50 g), kukuřice (2 PL), pórek (20 g), pomeranč (50 g), jarní cibulka (30 g), olivy (30 g), tvrdý sýr (20 g), na dochucení sůl, cukr, olivový olej a bazalka.
Kuřecí prsa orestujeme, poté přidáme ostatní nakrájené suroviny, dochutíme, smícháme a zasypeme nastrouhaným sýrem.
S čočkou a lilkem:
červená loupaná čočka (50 g), cibule (10 g), česnek (stroužek), mrkev (100 g), lilek (100 g), mozarella (20 g), řepkový olej (kávová lžička), sůl, pepř, petrželka, kari, citronová šťáva, zakysaná smetana (1 PL)
Čočku propláchneme a společně s nasekanou cibulkou a česnekem ji orestujeme. Přidáme nakrájenou mrkev a lilek, kari a pepř. Podlijeme vodou a dusíme do měkka asi 10 minut. Dochutíme zakysanou smetanou, solí, šťávou z citrónu a petrželkou.
Sýrový s ananasem:
ananas (50 g), tvrdý sýr (směs Eidam, Čedar, Niva 30 g), lučina nebo žervé (1 PL), ledový salát (50 g), dle chuti sůl a sladká červená paprika.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Tuňákový a kukuřicí:
tuňák ve vlastní šťávě (50 g), salátová okurka (50 g), červená paprika (50 g), sterilovaná kukuřice (20 g), rajče (50 g), vařené vejce, zakysaná smetana (2 PL), bílý jogurt (2 PL), sýr (15 g), sezamový olej.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Z krabích tyčinek:
surimi krabí tyčinky (80 g), ananas (50 g), cottage sýr (50 g), bílý jogurt (50 g), libová šunka (20 g), pažitka, sůl.
Uvedené suroviny smícháme a dochutíme.
Z lososa:
uzený losos (100 g), pomeranč (100 g), ledový salát (100 g), bílý jogurt (2 PL), sůl.
Uvedené suroviny nakrájíme, smícháme a dochutíme.
Pozn.: *PL = polévková lžíce
Tipy na závěr:
Zvolíte-li salát, jehož základem je zelenina, jako hlavní jídlo, měli byste mít na talíři jak porci komplexních sacharidů (např.: těstoviny, kuskus, rýže, brambory, celozrnné pečivo, žitný chléb atd.), tak porci bílkovin (ryby – tuňák, losos, treska; libové maso, sojové potraviny v různých podobách – tofu, tempeh; „robi maso“, vejce, šunka s obsahem masa alespoň 80 %, čerstvé sýry typu cottage, polotvrdé sýry s 30 % t. v. s., luštěniny – červená čočka, fazole, cizrna). Tuky by také neměly být opomenuty, optimálním řešením jsou rostlinné oleje lisované za studena nebo přídavek různých semen nebo oříšků (opravdu stačí kávová lžička).
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
08.04.2014 | Jak si svátky jara užít a přitom se vejít do kalhot?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.