21.04.2020 Jana Čiháková
Jde o rostlinu prastarou, rozšířenou do Evropy z Číny a Tibetu. O její evropský věhlas se zasloužili arabští obchodníci, kteří ji cenili nejen jako potravinu, ale také jako mocný lék i prostředek magie. Zelené stonky rebarbory platily za ingredienci lásky a měly zajistit podobně šťavnaté a řízné vztahy jako je rostlina sama.
Rebarbora patří díky své výrazné nakyslé chuti mezi oblíbené jedlé rostliny. I když ji v Číně používají už více než 2000 let, tak v evropské kuchyni získala své místo až v 17. století. Používá se hlavně do dezertů a její výhoda je, že na sebe váže tuk, čímž může pomáhat při detoxikaci i boji s nadváhou.
Navíc obsahuje velké množství minerálů a pro tělo potřebných látek, jako je hořčík, draslík, železo, fosfor, jód, vitamíny skupiny B, kyselinu citronovou a další. Rebarbora má ovšem i stinné stránky. Měly by se jí vyhnout nastávající maminky, ale i lidé s potížemi ledvin, močového měchýře a žaludku. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, jež ve větším množství tělu škodí. Proto se v kuchyni používají řapíky listů, kde je kyseliny nejméně. Ve větším množství má rebarbora projímavé účinky, ale ve velmi malém naopak při průjmech pomáhá.
• Konzumují se pouze tepelně opracované řapíky, nikdy ne listy - ty mohou být pro vysoký obsah kyseliny šťavelové zdraví škodlivé; před tepelnou úpravou je třeba stonky oloupat.
• Rebarbora je ideální k zamrazování, ať už vařená či syrová.
• Při vaření nikdy nepoužívejte hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, a přechází do zeleniny.
• Skvělá je kombinace s jahodami, rebarbora může nahradit jablka.
• Rebarboru, přestože je zdravá, nekonzumujte moc často; může působit agresivně na zažívací ústrojí.
• Obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vápník, hořčík, mangan a vlákninu; naopak vitaminu C má relativně málo.
• V rozumném množství působí pozitivně na zažívací ústrojí, podporuje činnost střev, dobře působí na pokožku a vlasy.
• K léčbě se využívá i kořen, obvykle usušený ve formě prášku, kterým lze zastavit průjem i mírnit zácpu (záleží na dávkování).
• Není vhodná pro jedince trpící na žlučové a ledvinové kameny, močové cesty, revmatismus, dnu a překyselení žaludku.
• V USA je rebarbora řazena mezi ovoce.
• Pro otravu kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, by cca 70kilový člověk musel zkonzumovat 2,5 - 5 kg listů.
• 100 g tepelně zpracované rebarbory obsahuje 26% vitaminu K1 (ovlivňuje srážlivost krve).
• Podle lidového léčitelství její sezóna končí svátkem svatého Jana (24. června), poté v zelenině prudce stoupá množství kyseliny šťavelové a ke konzumaci je nevhodná.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
31.07.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně upozorňuje na prodej nebalených borůvek a dalších druhů sypkého ovoce. To musí být výhradně nabízeno a prodáváno výhradně v hmotnostních jednotkách, tedy na kilogramy, nikoliv na objemové jednotky, jako jsou litry.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.