Jedete na dovolenou s all inclusive? 5 tipů, jak na ní nepřibrat!

Jedete na dovolenou s all inclusive? 5 tipů, jak na ní nepřibrat!

06.08.2019 Redakce

Programy all inclusive vás nijak nelimitují, některé jsou dokonce nastaveny tak, že jen co se odnese snídaně, už na stole přistává snack a takto se stoly prohýbají až do pozdních nočních hodin. Ani to ale neznamená, že si z dovolené musíte přivézt i suvenýr v podobě pár kilogramů navíc.

„All inclusive je lákadlo, které se může proměnit v touhu užít si všeho co nejvíce. Není pak výjimkou, že právě kvůli nabraným kilogramům z dovolené nemáte tak dobrý pocit, jaký byste mohli mít, pokud byste dodržovali několik málo pravidel,“ říká Martin Škába, výživový poradce.

U formy stravování all inclusive se nejčastěji setkáte se švédskými stoly. Jejich velkou výhodou je, že si můžete vybírat to, na co máte chuť, ale i to co vám udělá dobře. „Pozor ale: To, jak jídlo kombinujete, podstatně ovlivní, zda se vám bude ukládat do podkožního tuku nebo ne,“ varuje Martin Škába. 

1. Sladkosti vždy s ovocem

Na snídani se snažte vyvarovat přemíry sladkých pokrmů ve formě buchtiček, dortů či nejrůznějších zákusků. „Nikdo se nechce na dovolené chovat jako asketa, hřešit je třeba, ale musíme vědět jak. Vždy, když si dopřejete nějakou tu sladkost, dejte si k ní zároveň jednu porci ovoce. To obsahuje nestravitelnou vlákninu, která pomáhá čistit střeva a snižuje tzv. glykemický index, neboli rychlost vstřebávání cukrů ze stravy,“ vysvětluje Martin Škába. Ovoce díky obsahu vitamínů, minerálů, enzymů a fotoživin pomůže zpracování sladkostí, aniž by se tělo příliš zatížilo. Bez něj se naopak rychle uloží do podkožního tuku.

2. Zelenina k hlavnímu jídlu

U obědu i večeře platí jednoduché pravidlo: Nenechte se zlákat neustálému přidávání si, naberte si vše na talíř najednou ve vaší přirozené domácí porci. Talíř si přitom rozdělte na tři pomyslné části: bílkoviny (maso, ryby, vejce nebo sýry), zelenina (ta by měla zaplnit minimálně půlku talíře) a příloha (cca ¼ talíře). „Vyvarujte se smažených pokrmů, z příloh upřednostněte rýži, luštěniny, těstoviny nebo vařené brambory. Zeleninu si ochuťte oleji, kterých jistě všude bude nepřeberné množství k otestování. Vyzkoušejte nejen extra panenský olivový, ale taky třeba mandlový nebo lněný,“ doporučuje Martin Škába.

3. Cola není na žízeň a jídlo se nezapíjí

Pitný režim se zejména v létě na sluníčku musí dodržovat. Slazené nápoje vám však dobře neudělají, dejte si raději neperlivou vodu. „Tu pijte i během jídla, musíte-li - ačkoliv jídlo je lepší nezapíjet vůbec, abyste nenarušovali proces trávení. Naprostým nepřítelem jsou pak rozhodně colové nápoje plné cukrů i éček, které se ukládají do podkožního a útrobníko tuku, a tak po nich budete rychle tloustnout.

4. Večer se vyhněte „tvrdému“ a sacharidům

Víno, pivo, míchané drinky – kdo by si jimi dovolenou nezpříjemnil? „Stejně jako u colových nápojů je tomu i s konzumací tzv. tvrdého alkoholu. Raději si dejte víno či pivo,“ radí Martin Škába. Dávno známou pravdou je také, to, že alkohol zvyšuje chuť na jídlo. Večer zapomeňte na sladkosti a sacharidy například v pizze nebo těstovinách a raději si dejte samotný sýr nebo carpaccio z dobré ryby. A opět nezapomeňte na zeleninu.

5. Nepřejídejte se, ale ani neomezujte

Pravidelnost stravy je základem všeho. I na dovolené. Nejezte proto ani tady jen třikrát denně, ale dopřávejte si svačiny. Váš metabolismus tak bude pořád pracovat a energii z jídla lépe spálí.

Zdroje informací, fotografie: www.skaba.cz, shutterstock


Mohlo by vás zajímat

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

KUŘECÍ STEAK, STEAK Z TELETE ANEBO VEJCE NA BIFTECÍCH: PROČ SE KUCHAŘŮM JEŽÍ CHLUPY?

14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.