16.12.2022 Jana Čiháková
Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni. Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručeně ocení.
1 plechovka červených fazolí
1 balení uzeného tempehu
1 cibule
3 stroužky česneku
hořčice
sojová omáčka Kikkoman
25 g Kampotský pepř fermentovaný
kukuřičná mouka
150 g veganské mozzarelly
olivový olej
veganská majonéza Vayo Naise
červené zelí
sůl
červená cibule
nakládané okurky
rajčata
bylinky
1 citron
Fazole scedíme a vodu si necháme na povolení směsi, tempeh rozdrobíme a opečeme na oleji, ke konci zalijeme sojovou omáčkou, fazole lehce rozdrtíme, klidně v silném sáčku válečkem. Do mísy dáme opečenou cibulku, přidáme česnek, hořčici, tempeh a fazole. Vznikne nám hustá hmota, do které vmícháme nastrouhaný sýr, celé kuličky fermentovaného Kampotského pepře. Pokud je směs příliš hustá stačí povolit nálevem z fazolí a lehce spojit kukuřičnou moukou. Tvoříme burgery, které pečeme v troubě na pečícím papíře potřené lehce olejem do zlatova.
600 g hladké mouky
340 g rostlinného mléka nebo poloviční dávku mléka a fresh z řepy
21 g čerstvého droždí
55 g olivového oleje
15 g cukru krystal
10 g soli Fleur de Sel La Plantation
semínka na posypání bulek
Suroviny na batáty
batáty
kurkuma La Plantation
Khmerské červené kari La Plantation
Z droždí, rostlinného mléka a cukru necháme vzejít kvásek, pak hněteme i s moukou, solí a olejem na hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Pak tvoříme bulky asi 100 g a před pečením je potíráme vodou s trochou solamylu, aby nám nepopadali semínka a sypeme sezamem. Pečeme na 240 °C asi 8 minut a pak dopékáme na 180 °C asi 7 minut. Vychladlé bulky rozkrojíme a opečeme, potřeme majonézou, naplníme lehkým salátem z cibule, červeného zelí, který ochutíme jen solí, drceným pepřem a citronovou šťávou. Položíme fazolový burger, rajčata a okurky. Podáváme s batáty pečenými se zálivkou z kurkumy a kari. Koření rozmícháme v olivovém oleji, přidáme sůl a upečeme v troubě do zlatova spolu s drceným česnekem.
Kampotský fermentovaný pepř La Plantation, sůl Fleur de Sel, kurkumu a Khmerské červené kari La Platnation zakoupíte na www.kampot.cz. Recept připravila šéfkuchařka Miluše Makó.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
10.07.2024 | Toužíte během horkých dní po drinku, který vás osvěží a zároveň nakopne? Inspirujte se u oblíbeného řetězce kaváren CrossCafe s receptem na Espresso Tonic, který je vyhlášený díky dokonalé kombinaci hořkosti, kyselosti a sladkosti. Kavárny CrossCafe navíc nabízejí také variantu s grepem - Grepresso, které se u zákazníků těší čím dál větší oblibě.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.