14.04.2021 Jana Čiháková
Nad čerstvé pečivo není, a když je navíc vytažené z domácí trouby, jen se po něm zapráší. Příprava není složitá, těsto nemusíte nechat ani kynout. Není se čeho bát. Pusťte se do přípravy klidně ještě dnes - večeře, za kterou sklidíte úspěch, je zaručena.
500 g hladké mouky
50 g oleje (může být sádlo)
250 ml vody
10 g soli
25 g droždí
vajíčko
mák na posypání
Všechny suroviny smícháme a uhněteme vláčné těsto. Umotáme pletýnky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pletýnky dáváme dál od sebe, protože při pečení zdvojnásobí svůj objem.
Potřeme vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C cca 12–15 minut.
Zdroj a foto: Pernerka
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.