10.03.2015 Redakce
Na jaká jídla si mám dávat pozor na dovolené, abych zbytečně neohrozil své zdraví?
Obecně se doporučuje opatrnost především při konzumaci pokrmů obsahujících syrové maso, vejce a drůbež, pozor dávejte i na syrové korýše a měkkýše. Riziko kontaminace hrozí i u listové zeleniny, protože si nemůžete být jisti, zda a jak byla omyta. Ovoce a zeleninu vždy omývejte a před konzumací oloupejte. Samostatnou kapitolou při cestování je voda – pokud je to možné, objednávejte si nápoje bez ledu, u balených vod kontrolujte neporušenost uzávěrů. Nakupujete u stánků či na tržišti? Předtím, než začnete vybírat, podívejte se načistotu provozovny, osobní hygienu prodavače a způsob uskladnění potravin.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.