01.07.2010 Tomáš Miškovský
Nastalo jedno z nejhezčích období roku, léto. Začaly prázdniny, slunce hřeje jako o závod, voda láká ke koupání a dozrává první ovoce. Pro mnohé z nás byl, je a bude tento čas vždycky neodmyslitelně spojován s typickým znakem začátku červenec, s obsypanými třešňovými alejemi a sladkými červenými plody s nezaměnitelnou chutí...
Černé, tmavé, žíhané i žluté. Chrupky, srdcovky i ptáčnice...
Třešně obsahují 80 % vody, mnoho přírodních ovocných cukrůa minerálů. Tmavší druhy třešní jsou pro tělo užitečnější, protože obsahují velké množství hořčíku, železa, jódu, fosforu, zinku, vápníku, draslíku a křemíku.
Z vitaminů obsahují ve významné míře vitamin A či betakaroten, vitamin P, vitamin C, vitamin E a vitamin B. Jsou hodnotné jako čističi krve, stimulují vyměšování trávicích šťáv a moče. Jsou důležitými čisticími prostředky pro játra a ledviny.
Z třešňového dřeva se například vyrábějí loutky, kytary nebo se používá jako topivo při uzení masa...
Třešeň patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). U nás se vyskytuje i v plané formě. V lesích Čech a Moravy roste ptáčnice (Prumus avium L., či Cerasus avium) s drobnými nahořklými plody. Pochází z Malé Asie, ale je rozšířená po celé Evropě až po Skandinávii, Anglii, ale najdeme ji i v Portugalsku. Třešně v ušlechtilé formě se pěstují po celém světě.
1) Šátečky s třešněmi a kokosem Ingredience: 500 g hladk52é mouky, 1 balíček sušeného droždí, 150 ml mléka, 150 g měkkého tvarohu, 100 g tuku (Hera), 2 vejce, 1 vanilkový cukr, špetka soli Náplň: 150 ml vody, 40 g sušeného mléka, 100 g kokosu, 40 g krupicového cukru, 300 g třešní (nebo jiného sezónního ovoce) Příprava: Do mísy prosejeme mouku, vytlačíme důlek, do kterého vsypeme droždí, a zalijeme polovinou vlažného mléka. Necháme droždí nabobtnat. Tuk nakrájíme na menší kousky a utřeme s cukrem a tvarohem. Společně s vejci, vanilkovým cukrem, zbylým mlékem a špetkou soli přidáme k mouce s droždím. Vypracujeme hladké vláčné tužší těsto, které necháme v teple asi hodinu kynout. Zatím si připravíme náplň. Vodu zamícháme se sušeným mlékem a cukrem a přivedeme k varu. Přidáme kokos a necháme minutu povařit. Poté stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Nakynuté těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm a rozkrájíme na čtverce 6 x 6 cm. Do středu naneseme lžíci kokosové náplně a vypeckované třešně, protější rohy těsta stiskneme k sobě do středu (šátečky). Naskládáme na plech a necháme ještě 15 minut kynout. Pak celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout. Doba přípravy: asi 100 minut (s kynutím) Ovoce lze měnit podle toho, co zrovna dozrává, například s jahodami, rybízem, broskvemi či meruňkami. |
2) Horké třešně se zmrzlinou Ingredience: 2 polévkové lžíce vlašských ořechů, 1 lžíce přepuštěného másla, 100 g černých třešní, 8 kopečku vanilkové či smetanové zmrzliny, 2 polévkové lžíce mandlových lupínků, 300 g džemu z černých třešní Příprava: V pánvi rozehřejeme máslo a přidáme džem. Poté přidáme čerstvé vypeckované třešně. Směs jen krátce podusíme, aby ovoce změklo. Můžeme použít jak čerstvé třešně, tak i kompotované a mražené. Kompotované třešně scedíme a necháme okapat. Čerstvé a mražené ovoce ochutíme třtinovým cukrem. Veškeré použité ovoce je samozřejmě předem vypeckované. Rozpálíme druhou pánev, na které opražíme drcené ořechy a mandlové lupínky. Na talířky rozdělíme horké třešně. Na každý talířek dáme 2 kopečky zmrzliny a vše ozdobíme praženými oříšky. Můžeme ještě posypat třtinovým cukrem nebo pokapat javorovým sirupem. Dospělí mohou přidat i lžíci ovocného likéru či jiný alkohol. Dezert lze vylepšit i šlehanou smetanou. Horké třešně se zmrzlinou (a se šlehačkou) ihned podáváme. Doba přípravy: 15 minut. Místo třešní lze použít i maliny či rybíz. |
3) Třešně v pálence Ingredience: 1 kg třešní, 400 g želírovacího cukru, 4 tyčinky skořice, proužky citrónové kůry, 750 ml třešňovice Příprava: Třešně vypereme, necháme v sítu okapat a zbavíme stopek. Připravíme si dvě větší čisté sklenice se šroubovacím uzávěrem, na dno nasypeme želírovací cukr a poté dovnitř naaranžujeme skořici s citrónovou kůrou. Do každé sklenice vsypeme třešně a zalijeme je třešňovicí tak, aby byly všechny potopené. Pak sklenice uzavřeme. Uložíme do chladu a temna na 2 měsíce, aby se cukr důkladně rozpustil. Doba přípravy: cca 2 měsíce odležet, zpočátku obden sklenicemi lehce potřeseme. Takto naložené třešně mají trvanlivost 1 rok! |
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.