17.02.2014 Jana Králíková, Pavel Štěch
Hovězí stew, špagety s krevetkami i losos na sladko.
Doba přípravy: 20 minut, pro 2 osoby
Ingredience: 300 g špaget, 400 g neloupaných krevet (nebo 250 g loupaných), 300 g cherry rajčátek, 2 stroužky česneku, citronová šťáva, olivový olej
Postup: Špagety uvaříme dle návodu. Na rozpáleném olivovém oleji osmažíme nahrubo nakrájený česnek s celými neloupanými cherry rajčátky. Když začínají rajčátka pouštět šťávu, přihodíme vyloupané krevety a zakápneme šťávou z půlky citronu. Dále smažíme asi jednu minutu. Když se krevety smaží déle, tuhnou. Na závěr přidáme na pánev uvařené špagety a promícháme s omáčkou. Servírujeme s bílým vínem.
Doba přípravy: 2,5 hodiny, pro 8 osob
Ingredience: 1 kg libového hovězího masa, 1 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce másla, ¾ hrnku nakrájené cibule, ¼ hrnku hladké mouky, 1 lžička soli, ½ lžičky čerstvě namletého pepře, 1 bobkový list, 1 lžička drceného tymiánu, 1 lžička majoránky, 4 hrnky hovězího vývaru nebo vody, 6 – 8 menších brambor, 6 – 8 cibulí, 6 – 8 mrkví, 3 petržele, 3 plechovky rajčat, 1 hrnek hrášku (možno použít mražený), ½ hrnku čerstvě nasekané petrželky
Postup: Maso nakrájíme na kostičky. Ve velké pánvi rozpálíme olej se lžící másla a osmažíme kostičky masa. Důležité je, aby se maso zatáhlo. Maso osmahlé dohněda odložíme stranou a do pánve přidáme další lžíci másla, na kterém osmahneme cibulku dozlatova. Pak přidáme hladkou mouku a osmažíme jíšku. Když je jíška světle hnědá, přidáme předem připravené maso, koření a zalijeme vývarem nebo vodou. Promícháme a vaříme na mírném ohni než maso změkne, asi 1,5 hodiny. Poté přidáme oškrábané brambory vcelku nebo nakrájené na poloviny, mrkev a petržel na delší proužky a cibule vcelku, jen je lehce nařízneme u kořene do tvaru písmene X. Přidáme také pokrájená sterilovaná rajčata i s omáčkou. Přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni, než je zelenina měkká, asi 40 minut. Přidáme hrášek a vaříme dalších pět minut. Na závěr můžeme dokořenit, případně zředit dle chuti. Při servírování posypeme čerstvě nasekanou petrželkou.
Doba přípravy: 20 minut, pro 2 osoby
Ingredience: 2 filety z čerstvého lososa, 2 dcl javorového sirupu, 1 dcl whiskey, sůl, špetka sušených chilli papriček, pepř, sušená cibule
Postup: Připravíme si nejdříve omáčku svařením javorového sirupu s whiskey. Vaříme na mírném ohni tak dlouho, než je hustá tak, že nechává vrstvičku na lžíci. Pak ji odstavíme, vmícháme do ní lžíci másla a špetku chilli papriček. Filety osolíme a opepříme, posypeme sušenou cibulí a necháme asi patnáct minut odležet při pokojové teplotě. Pak pečeme v troubě, asi 6 minut po každé straně. Na talíři přelijeme filety sladkou omáčkou a podáváme s bílým pečivem.
25.05.2015 | Objev bramborového salátu bez majonézy byl po pádu železné opony kulinárním prozřením. Do naší rodinné kuchyně ho přivezla tetička, která kdysi emigrovala a pak si potřebovala vynahradit léta odloučení.
22.09.2015 | Kaktusu se nebojte - při přípravě lze použít i ten v konzervě a na báječné chuti salátu tento fakt nic nezmění.
12.06.2015 | Dort Pavlova na první pohled vypadá zcela jednoduše a přitom na jeho chuť pějí ódy gurmáni mnoha zemí. Kdepak asi bude zakopaný pes? Posbírala jsem dostupné recepty a pro jistotu pozvala kamaráda Honzu, cukráře.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.