17.02.2015 Redakce
Jaká jsou doporučení pro výrobu espressa? Může mít tento nápoj více variant podle země původu?
Je třeba jasně říct, že espresso je jen jedno jediné na celém světě, a že ho tvoří 30ml kávy s doporučenou dobou extrakce 20 až 30 vteřin pod tlakem 9 barů.
Možné varianty espressa jsou pouze ristretto (ve Francii lidově serré = stisknutý, úzký, těsný), což je malinkaté presso, doppio – dvojitá porce kávy a dvojitá porce vody, a americano, při jehož přípravě se základní porce kávy zalije větším množstvím vody
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.