12.11.2014 SVS ČR
Hlavní zásadou je nekupovat maso neznámého původu. Jak si ale původ masa ověřit?
"Je dobré rozlišit zvěřinu a maso farmově chované zvěře," doporučuje Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy. Zvěřina pochází z volně žijící zvěře, ze zvířat ulovených v lese nebo na poli. "Setkat se s ní můžete v restauraci na zvěřinových hodech nebo tam, kde ji připravují třeba čas od času. Potom v domácnosti lovce, anebo ji lze koupit v obchodě, a to jedině za podmínky, že byla prohlédnuta veterinárně nebo proškolenou osobou."
Zvěřina může být zpracována ve schváleném a registrovaném potravinářském podniku. V takovém případě jsou jednotlivé části zvěřiny řádně baleny a označeny etiketou. Na etiketě je identifikační značka výrobce, což je oválná značka s registračním a schvalovacím číslem výrobce, zkratka země výrobce a zkratka Evropské unie: např. CZ číslo ES. "Pokud má zvěřina tento oválek (jedno, jestli je chlazená nebo mražená), znamená to, že kus byl veterinárně prohlédnut a celá výroba od stažení po zabalení probíhala za přísných hygienických podmínek, které dozorují naši inspektoři," vysvětluje Josef Duben. "Je třeba dodržet teplotu skladování a dobu spotřeby, které jsou uvedeny na obale."
Druhým případem je zvěřina, kterou je možné si koupit v kůži nebo peří, a to od uživatele honitby nebo účastníka lovu přímo, nebo v maloobchodní prodejně, kam ji lovec dodal. Ta nemusí být veterinárně prohlédnuta, ale vždy musí být prohlédnuta proškolenou osobou.
V maloobchodní prodejně musí být zvěřina označena upozorněním: „Zvěř byla vyšetřena proškolenou osobou – určena po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele.“ Tato zvěřina nesmí být dále uváděna do oběhu, nelze ji např. prodávat ke zpracování ve výrobě nebo do veřejného stravování. To znamená, že zvěřina musí být doma (po stažení) řádně tepelně opracována a nemůže být nabízena mimo domácnost spotřebitele.
" Pokud by šlo o divoké prase, musí být divočák před nabízením v maloobchodní prodejně řádně vyšetřen na přítomnost svalovce (trichinel). Pokud si někdo kupuje čerstvě střeleného divočáka přímo od uživatele honitby nebo účastníka lovu, měl by vědět, že i v tomto případě musejí být odebrány vzorky na vyšetření na přítomnost svalovce a divočák by neměl být zpracováván dříve, než jsou známy výsledky tohoto vyšetření," vysvětluje Duben. Nestačí tedy divočáka stáhnout a maso strčit do lednice a čekat na výsledky, protože ani s kůží, odpady a ořezy nelze nakládat, dokud není k dispozici výsledek vyšetření. Nakazit se tímto zákeřným parazitem může nejen člověk, ale i domácí pes či kočka.
"Jen restaurace, které jsou registrovány Státní veterinární správou jako maloobchodní zařízení určené pro zacházení se zvěřinou, mohou kupovat zvěřinu v kůži nebo peří, avšak ne v maloobchodní prodejně, ale přímo od uživatele honitby," říká Duben. "Zvěřina musí být prohlédnuta proškolenou osobou a musí mít potřebná vyšetření. Stejně tak další potravinářské podniky, které jsou registrovány krajskou veterinární správou jako maloobchodní zařízení určené pro zacházení se zvěřinou, mohou dodávat maso volně žijící zvěře nebo výrobky z masa, které bylo prohlédnuto pouze proškolenou osobou, jinému maloobchodnímu zařízení. Maloobchodní zařízení musí splňovat další hygienické požadavky na provoz."
"Labužníkům lze doporučit, pokud kupují zvěřinu v kůži, po stažení ořezat veškeré nečistoty jako jsou úlomky kostí, jehličí, prach a prohlédnout dutiny, zda nejsou zaplísněné, záleží, jak dlouho a kde byl kus skladován," radí Duben. "Místo vstřelu, kde mohou být zbytky olova, je nutno řádně ořezat a nepoužívat. Olovo může způsobovat těžké zdravotní poruchy, proto kontaminované části nekonzumujeme."
Hlavní zásada je: nekupovat maso neznámého původu. Zvěřina prohlédnutá jen proškolenou osobou musí být prodávána jen na omezeném území nejbližším místu lovu. Zvěřina prohlédnutá veterinárním dozorem, tedy s oválem, může být prodávána kdekoliv. Zvěřinu v kůži nelze legálně podle současné legislativy koupit na trhu nebo tržišti.
24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?
29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.
04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.