17.10.2014 Renata Reihserová
Seniorům chybí železo, zinek a vápník, zapomíná se i na pitný režim. Jak by měla vypadat jejich strava?
Nikdo z nás není nadšený, když se přiblíží věk, kterému říkáme stáří. Kdy ale stáří začíná, se dá určit těžko. Každý člověk stárne jinak rychle, a tak se kalendářní věk nekryje s věkem biologickým. Ruku v ruce se pak s přibývajícími léty mění i nároky na vydatnost a skladbu potravy, kterou přijímáme.
Výživa ve stáří by se měla vyznačovat specifiky, které souvisejí se zdravotním stavem jedince. V tomto životním období zpravidla nastávají komplikace pro příjem potravy – ať už to jsou poruchy chrupu, které znemožňují jíst některé potraviny, nebo snížený pocit žízně a chuťových vjemů. Zlobit může i trávicí trubice, která pak způsobí menší schopnost vstřebávání určitých látek. Zpomaluje se klidový metabolismus a celková tělesná aktivita, a tím pádem klesá potřeba přijímání stravy. To vše vede k tomu, že starým lidem chybějí určité látky, které nemohou dostatečně vstřebat nebo kterých nejsou schopni sníst dostatečné množství. Proto bychom měli v této životní etapě obzvlášť dbát na kvalitní a nutričně hodnotnou stravu.
Ve stáří potřeba bílkovin mírně stoupá. Mimo jiné také proto, že se zhoršuje schopnost trávení a vstřebávání živin. Vyšší příjem bílkovin zpomalí úbytek svalové hmoty a pomáhá tak udržet celkovou kondici, pohyblivost a tím soběstačnost. Senior by měl dbát na příjem kvalitních bílkovin z potravin, které neobsahují zbytečně mnoho soli a nasyceného tuku (libové maso, ryby, luštěniny, méně tučné mléčné výrobky a vařená vejce).
Denní spotřeba kvalitních bílkovin by měla být asi 1 g na 1 kg váhy (dospělí v aktivním věku asi 0,8 g). Vyšší příjem bílkovin zpomalí odbourávání svalových a kosterních bílkovin, které se s věkem zvyšuje. Je dobré zvýšit příjem vápníku, protože schopnost organismu vstřebávat vápník z potravy s věkem klesá. Denní dávka by měla být až 1,5 g. Je nutné doplňovat i vitaminy skupiny B (vitamin B1, B2, B6, B12 a kyselinu listovou). Vzhledem k tomu, že se ve stáří snižuje schopnost syntetizovat vitamin D v kůži, je dobré přijímat ho jinou formou, a to asi 10 µg denně. Stárnoucí organismus potřebuje i více vitaminu E – asi 12 mg denně a více některých minerálních látek, a to vápník a zinek. Naopak klesá potřeba vitaminu A.
Sacharidy by měly seniorům poskytnout asi 55 – 58 % potřebné energie. Ve vyšším věku by člověk měl omezit jednoduché cukry – sladkosti, slazené nápoje, zákusky, sladké a jemné pečivo, sladká jídla apod. Jejich častá konzumace přispívá ke vzniku obezity a cukrovky 2. typu.
Naopak je potřeba zajistit v jídelníčku dostatek celozrnných obilnin s nízkým glykemickým indexem a s vysokým obsahem vlákniny – luštěnin, celozrnného pečiva, žitného pečiva, neloupané rýže, vhodné jsou také jáhly (proso), čirok, pohanka, amarant, quinoa. Mezi významné zdroje škrobu patří brambory, přičemž jejich glykemický index závisí na úpravě – čím více jsou tepelně zpracovány, tím vyšší mají glykemický index a tím méně prospívají zdraví. K vhodným úpravám patří vaření „na skus" ve slupce, nevhodné jsou brambory pečené a smažené.
V jídelníčku seniorů by mělo být alespoň 300 gramů vařených luštěnin týdně (velká miska), nejméně 3 porce obilovin denně, přednostně celozrnných a alespoň 400 gramů ovoce a zeleniny denně.
Celkový příjem tuků je vhodné snížit, jedná se především o nasycené tuky, tj. tučné maso, uzeniny, tučné mléčné výrobky, hotová jídla a rychlé občerstvení, sladkosti. Naopak zdraví prospěšné je množství nenasycených tuků kvalitních rostlinných olejů, tuky ořechů a semen a z ryb.
Potřeba minerálních látek se s věkem nesnižuje. Naopak. Některých je potřeba i víc, protože se zhoršuje jejich vstřebávání. Nejčastěji ve stáří organismu chybí železo, zinek a vápník, poměrně často i jód. Pro dostatek železa je potřeba jíst libové maso, luštěniny, zeleninu, občas vaječný žloutek, jednou měsíčně je vhodný pokrm z drůbežích jater. Vápník zajistí alespoň 2 až 3 porce mléčných výrobků (zejména živé jogurty), ořechů a semínek denně, pro dostatek zinku je vhodné jíst kromě červeného masa dostatek celozrnných obilnin a mléčných výrobků.
Potřeba tekutin se nemění, dochází ale bohužel k pozdějšímu nástupu pocitu žízně. Proto se u velké části seniorů objevuje dehydratace, která velmi zhoršuje celkový zdravotní stav a zvyšuje riziko některých onemocnění, například vznik krevních sraženin a ucpání cév. Proto je dobré pít i bez pocitu žízně pravidelně v malých dávkách a po celý den. V nápojích by měl senior denně přijmout alespoň 1 až 1,5 litru tekutin. Vhodné nápoje jsou voda, bylinné, ovocné a zelené čaje, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, minerálky pouze v malém množství (vůbec je nepodáváme při ledvinových a srdečních onemocněních). Nevhodné jsou koncentrované šťávy, káva, silný černý i zelený čaj a energetické nápoje.
Zásady stravování seniora
· pravidelné menší porce 5 až 6x denně – využijí se tak živiny z potravy a udrží se v normě hladina cukru
· pestrá skladba potravin, zajištění dostatku živin – důležité je střídat druhy potravin, úpravu i výrobce, zařadit i nové potraviny, recepty a pokrmy ze zahraničních kuchyní
· příjem tekutin (vody, neslazených slabých čajů) – nápoj ke každému jídlu, polévky, pití i mezi jídly co nejčastěji
· denní přísun bílkovin – každé jídlo by mělo obsahovat část bílkovinné potraviny (maso, ryby, mléčné výrobky, luštěniny, vejce, ořechy)
· alespoň 400 gramů ovoce a zeleniny denně
· konzumace zdravých tuků z rostlinných olejů, ryb, semínek a ořechů – omezit tučná masa, uzeniny, masné výrobky, máslo, plnotučné mléčné výrobky, jemné pečivo, polotovary a cukrovinky
· méně cukru, více vlákniny – omezit sladkosti, slazené nápoje, bílé pečivo, doměkka uvařené přílohy, přidat luštěniny, celozrnné přílohy, tmavé pečivo a méně sladké ovoce, přílohy vařit „na skus“
· přizpůsobit jídelníček nemoci – nemoc mění nároky těla na potřebu živin a může zhoršit jejich příjem
Příklad jídelníčku
Snídaně: krůtí šunka (50 g), graham pečivo (50 g), paprika či rajče
Svačina: jablko (150 g)
Oběd: filé z tresky dušené (150 g), kuskus (50 g), salát
Svačina: jogurt (150 g)
Večeře: kuřecí rizoto se zeleninou (200 g)
Druhá večeře: sýr cottage (100 g)
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.