recepty  

Kopřivové máslo

Kopřivové máslo

05.06.2015 Jana Vlková

Kopřivové máslo nepálí a neštípe, ale osvěží a potěší přísunem ozdravných látek.

"Ale pozor: nesnese skladování, aniž by neztrácelo na chuti a kvalitě,“ říká kulinární koučka Jana Vlková.

A jak na to? Kopřivy zbavíme zaschlých lístků a dobře opereme. Důkladně osušíme, jinak má máslo tendenci se „srážet“. Rostliny nasekáme na prkénku, nemixujeme. Smícháme v misce s rozměklým máslem, lžičkou hořčice a hrubou mořskou solí. Mažeme na oblíbené pečivo, zdobíme květy, plátkem rajčete nebo ředkvičky.

 

Kdo je Jana Vlková?

Jana Vlková se s humorem představuje jako expertka jedlého kvítí a býlí.  Vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a fakultu sociálních věd tamtéž. Vaření, jídlo a gastronomie ve všech podobách je její velkou vášní a stejně tak to platí pro květiny. Dlouholeté zkušenosti z těchto dvou oborů se postupně spojily. Během minulého roku uspořádala zimní přednášky o jedlých květech a několik seminářů v přírodě. Zájem, který tyto akce vyvolaly, ji velmi překvapil.

Založila blog kytkykjidlu.blogspot.cz a webové stránky www.kytkykjidlu.cz. Provozuje též kabinet kulinárního koučinku: www.kulinarnikoucink.cz.

Zdroje receptů a fotografií www.kytkykjidlu.cz

 

obalka

Vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz.

Recept je převzat z Květinová kuchařka - jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

od Jany Vlkové, vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz

Kniha vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

kniha

Foto receptů: David Turecký

Doporučená MOC: 599 Kč, k dostání na www.smartpress.cz za 499 Kč

 


Mohlo by vás zajímat

Jak si vychutnat kávu v letním období?

13.08.2015 | V létě dokáže osvěžit nejen zmrzlina či limonáda, ale i vhodně upravená káva. Proto připravila společnost Segafredo Zanetti CR dvě varianty, jak si vychutnat kávu v letním období.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Lahodné osvěžení z mrazáku

02.07.2015 | Jaké by to bylo léto bez lahodné zmrzliny? V parném létě máloco osvěží tak jako ledová pochoutka. Různých druhů jsou plné regály v obchodech, ale co zkusit zmrzlinu domácí bez jakýchkoli éček? Její příprava je jednoduchá, a pokud rádi experimentujete, domácí zmrzliny jsou pro vás ideální – fantazii se meze nekladou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.