Kouření v restauracích vadí stále více lidem

Kouření v restauracích vadí stále více lidem

21.05.2015 ČTK

Kouření v restauracích, kavárnách či barech vadí v Česku stále více lidem, ukázal výzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a agentury Ipsos.

Výrazně totiž přibylo těch, kteří by rozhodně zákaz kouření uvítali, z 28 na 40 %, řekl novinářům vedoucí studentského projektu FSV UK Miroslav Slíž. Celkově si tak zákaz kouření v restauracích přeje už celých 78 % dotázaných. Výsledky byly zveřejněny při příležitosti Světového dne bez tabáku, který je 31. května.
    

Zákaz kouření v restauracích platí ve většině zemí EU. V Česku chce ministerstvo zdravotnictví kouření v těchto zařízeních zakázat od roku 2016. Dalším pozitivem je, že zvýšit by se měla i ochrana dětí před kuřáctvím a cigarety by neměly být nadále volně dostupné v automatech a na internetu.
    

"Ve světě to vychází tak, že míra kontroly tabáku je nepřímo úměrná míře korupce v dané zemi, tedy čím větší korupce, tím menší kontrola tabáku," říká k problematice lékařka Eva Králíková.
"Zajímavá je podpora zákazu kouření v restauracích u samotných kuřáků: 39 % každodenních kuřáků by zákaz uvítalo, stejně jako 67 % občasných a 79 % příležitostných kuřáků," uvedl Slíž.
    Každý nebo téměř každý den si zapálí 24 % Čechů.  Ostatní kouří několikrát za měsíc či výjimečně. Lidé s vyšším vzděláním kouří méně často než lidé s nižším vzděláním. Varovní je, že alespoň jednou týdně si zapálí 28 % patnáctiletých dívek a 22 % chlapců.
     "Zjistili jsme, že kdyby platil zákaz kouření v restauracích, tak by 30 % těch, kteří začali kouřit před 18. rokem, kouřit vůbec nezačalo," připomněl Slíž.
    "Česko jako jediná z 28 členských zemí má pouze dobrovolnou regulaci kouření, majitelé restaurací se tedy mohou rozhodnout sami a teoreticky by tak všechny restaurace mohly být kuřácké," upozornil Jiří Jeřábek z iniciativy Česko bez kouře.
  


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.