Kuřecí kousky ve sladkokyselé omáčce, fenyklovo-okurkový salát - dnešní oběd?

Kuřecí kousky ve sladkokyselé omáčce, fenyklovo-okurkový salát - dnešní oběd?

28.04.2020 Jana Čiháková

Známý módní návrhář, ale zároveň i vášnivý kuchař Pavel Berky si pro vás zase něco připravil. Jaro vládne lehkým jídlům, proto vynechte přílohu a k masu si dejte jen lehký detoxikační salát - okurkovo-fenyklový je skvělá volba.

Budete potřebovat:

Maso:

  • 450 g kuřecích stehenních řízků
  • 120 g hladké mouky
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 160 ml vody
  • 1 pl soli
  • 1 čl bílého pepře (mletý)
  • 1 ks vejce
  • 500 ml rostlinného oleje

Omáčka na maso:

  • 70 g zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • sušené čili papričky (podle chuti)
  • 45 ml sójové omáčky
  • 45 ml vinného octa
  • 45 ml 100% pomerančové šťávy
  • 30 g cukru krupice

Salát:

  • 1 ks salátová okurka
  • 1 ks fenykl
  • 100 ml vinný ocet
  • 50 ml vody
  • 30 g cukru krupice
  • sezamové semínka
  • 2 ks bobkového listu
  • sůl
  • pepř celý

Postup:

Maso nakrájíme na menší kousky. Ve větší míse smícháme mouku, škrob, sůl a pepř. Přidáme vajíčko, vodu a vše pořádně promícháme. Maso naložíme do marinády a necháme odpočinout přibližně 30 min.

Připravíme zálivku na salát. Do menšího kastrolu dáme vinný ocet, vodu, cukr a koření. Přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Na mandolíne (případně škrabkou) si nakrájíme okurku a fenykl na tenké plátky. Zalijeme vychladlým nálevem a dáme do lednice.

Do hlubší pánve nalejeme olej a zahřejeme na teplotu přibližně 160 stupňů. Uležené kousky masa postupně fritujeme v rozpáleném oleji. Kousky by měli být minimálne ze ⅔ ponořené v oleji. Smažíme přibližně 40 s, poté kousky vytáhneme do připravené nádoby (do které si můžeme na dno dát papírové ubrousky) a necháme okapat přebytečný olej. Po vysmažení všech kousků postup zopakujeme, tentokrát smažíme maso do zlatova. Dvojité smažení nám zaručí, že těstíčko zůstane pořád pevné a nebude se odlupovat.

V nové pánvi zahřejeme dvě lžíce oleje. Přidáme na tenké nudličky nakrájený zázvor a nadrobno nasekaný česnek. Chvilku restujeme, dáváme pozor aby se česnek nespálil. Přilijeme sojovou omáčku, ocet, pomerančovou šťávu, cukr a čili papričky. Vše přivedeme k varu a minutu povaříme. poté odstavíme z ohně a necháme chvilku odležet. Ještě teplou omáčkou přelijeme smažené kuřecí kousky a vše důkladně promícháme.

Maso podáváme s uleželým salátem.

Dobrou chuť!


Mohlo by vás zajímat

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.