28.04.2020 Jana Čiháková
Známý módní návrhář, ale zároveň i vášnivý kuchař Pavel Berky si pro vás zase něco připravil. Jaro vládne lehkým jídlům, proto vynechte přílohu a k masu si dejte jen lehký detoxikační salát - okurkovo-fenyklový je skvělá volba.
Maso:
Omáčka na maso:
Salát:
Maso nakrájíme na menší kousky. Ve větší míse smícháme mouku, škrob, sůl a pepř. Přidáme vajíčko, vodu a vše pořádně promícháme. Maso naložíme do marinády a necháme odpočinout přibližně 30 min.
Připravíme zálivku na salát. Do menšího kastrolu dáme vinný ocet, vodu, cukr a koření. Přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Na mandolíne (případně škrabkou) si nakrájíme okurku a fenykl na tenké plátky. Zalijeme vychladlým nálevem a dáme do lednice.
Do hlubší pánve nalejeme olej a zahřejeme na teplotu přibližně 160 stupňů. Uležené kousky masa postupně fritujeme v rozpáleném oleji. Kousky by měli být minimálne ze ⅔ ponořené v oleji. Smažíme přibližně 40 s, poté kousky vytáhneme do připravené nádoby (do které si můžeme na dno dát papírové ubrousky) a necháme okapat přebytečný olej. Po vysmažení všech kousků postup zopakujeme, tentokrát smažíme maso do zlatova. Dvojité smažení nám zaručí, že těstíčko zůstane pořád pevné a nebude se odlupovat.
V nové pánvi zahřejeme dvě lžíce oleje. Přidáme na tenké nudličky nakrájený zázvor a nadrobno nasekaný česnek. Chvilku restujeme, dáváme pozor aby se česnek nespálil. Přilijeme sojovou omáčku, ocet, pomerančovou šťávu, cukr a čili papričky. Vše přivedeme k varu a minutu povaříme. poté odstavíme z ohně a necháme chvilku odležet. Ještě teplou omáčkou přelijeme smažené kuřecí kousky a vše důkladně promícháme.
Maso podáváme s uleželým salátem.
Dobrou chuť!
29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.