Kuřecí maso má stále jasné benefity

Kuřecí maso má stále jasné benefity

21.02.2014 Redakce

Ročně sní každý z nás až 24 kg kuřecího masa.

Kuřecí maso má v jídelníčku zásadní postavení. V celosvětovém žebříčku spotřeby masa zaujímá jednoznačně nejvyšší příčku. Obliba kuřecího masa souvisí s jeho dobrými dietetickými vlastnostmi, nízkou energetickou vydatností a relativně nízkou cenou.

Kuřecí maso je zdravé, významná je zejména jeho nutriční hodnota. Na kvalitu masa má největší vliv způsob krmení drůbeže a prostředí chovu. Je-li k dispozici kvalitní surovina, pak záleží jen na kuchaři. V případě Drůbežářského závodu Klatovy, druhého největšího zpracovatele kuřecího masa u nás, je kvalita kuřecího masa garantována. Mezi hlavní pozitiva patří domácí původ masa, dobrá chuť a tradiční způsoby zpracování všech výrobků bez použití chemických aditiv.

„Obliba kuřecího masa stoupá, což potvrzuje výše spotřeby drůbeže na jednoho obyvatele v České republice za rok. Ta v současnosti činí zhruba 24 kg, zatímco v roce 1975 byla spotřeba pouhých 9,6 kg,“ říká Ing. David Bednář, generální ředitel společnosti Drůbežářský závod Klatovy. “Kuřecí maso má ve srovnání s masem ostatních zvířat mnohem nižší energetickou hodnotu a naopak vyšší obsah hodnotných lehce stravitelných bílkovin, které jsou pro lidský organismus nezbytné,“ dodává Ing. David Bednář.

maso

Maso drůbeže označované jako maso bílé – dietní – je křehké a lehce stravitelné. Obsahuje málo tuku, zvláště kuřata mají nižší energetickou hodnotu. Kuřecí maso má i příznivý obsah minerálních látek, zejména železa, fosforu, zinku, sodíku, draslíku a vitaminů skupiny B.

Kuřecí maso je:

·        Výborným zdrojem proteinů, které jsou nezbytné jak pro podporu a nárůst svalové hmoty, tak pro regeneraci.

·        Díky nízkému obsahu tuku se dobře hodí pro redukční diety.

·        Obsahuje niacin, jeden z vitaminů skupiny B, který ovlivňuje uvolňování energie ze sacharidů a podílí se na řízení hladiny krevního cukru. Zajišťuje příjem selenu, který chrání tělo při stresu a zvyšuje účinnost imunitního systému.

·        Obsahuje vitamin B6, který společně s niacinem ovlivňuje energetický metabolismus.

·        Je zdrojem fosforu, který udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky.

 Způsobů, jak připravit kuře je nesčetně mnoho. Každá kultura a také každý kuchař má své osvědčené recepty. Drůbežářský závod Klatovy doporučuje

Kuřecí řízečky obalované v kuskusu

 

1

Ingredience

  • 160 g spařeného kuskusu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce strouhané kůry z biocitronu
  • 1 lžíce nahrubo nasekaných koriandrových lístků
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • hladká mouka na obalování
  • 400 g kuřecích řízků, rozdělených na malé medailonky
  • 2 vejce, lehce rozšlehaná
  • slunečnicový olej na smažení
  • listový salát, zelené fazolky či špenát

Příprava jídla

1. V míse promíchejte kuskus, papriku, římský kmín, citronovou kůru, koriandr, sůl a pepř.

2. Do jednoho talíře nasypte mouku a do jiného dejte vejce. Kuřecí medailonky obalte nejdřív v mouce, potom ve vajíčku, pak v kuskusové směsi.

3. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 cm oleje. Na středním plameni smažte řízečky 2 až 3 minuty z každé strany dozlatova. Vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce.

4. Řízečky pokládejte na listový salát apod.


Mohlo by vás zajímat

Na trhu je nový "červený chléb" s antioxidačními účinky

30.06.2017 | V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.

Vánoční pochutiny a speciality Král Sýrů

22.11.2016 | Vánoce jsou ideálním časem, kdy se zastavit, odpočívat, setkávat se s rodinou a přáteli a dopřávat si nevšední gurmánské zážitky. Párování sýrů s vínem patří nepochybně k velmi příjemným chuťovým potěšením, které mohou pozvednout sváteční čas doslova do nebeských výšin.

Připravte se na jaro

15.03.2017 | Jaro již ťuká na dveře, musíme počítat s neustálými změnami počasí a náš organismus tak dostává zabrat. Většina z nás by chtěla svůj imunitní systém podpořit, ale často neví jak. Existuje více způsobů pro podporu jeho správného fungování a jedním z nich je například pravidelná konzumace Imunelu od Madety.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.