Kuřecí rolády s vůní jara

Kuřecí rolády s vůní jara

18.02.2016 Redakce

Jarní kuchyně je svěží, pestrá a provoněná bylinkami. Právě kuřecí rolády jsou skvělým doplňkem jídelníčku, pokud si chceme pochutnat na křehkém a šťavnatém mase s náplněmi podle vlastní chuti a fantazie. Nenechte se odradit přípravou, nemusí být vždy náročná.

Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší český zpracovatel kuřecího masa, přináší vybrané recepty. Rolády se také dají připravit z kuřecích prsou nebo z čerstvého vykostěného Kuřete na roládu od DZ Klatovy.

 

Kuřecí roláda s kuskusem a piniovými oříšky

Ingredience:

3 kuřecí prsa DZ Klatovy, 150 g plátků slaniny, 100 g kuskusu, 200 ml kuřecího vývaru, 50 g másla, 2 jemně nakrájené šalotky, 2 stroužky česneku, 100 g piniových oříšků, hrst nasekané máty, menší hrst čerstvého tymiánu, šťáva z 1 citronu, 1 vejce, sůl.

Postup přípravy:

Kuskus nasypte do mísy, zalijte kuřecím vývarem, přikryjte a nechte 10 minut stát. Polovinu másla rozpusťte v pánvi a osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek. Hotové odložte stranou. V pánvi nasucho opražte piniové oříšky. Poté je smíchejte s cibulí a česnekem, nasekanými bylinkami
a kuskusem. Ochuťte citronem, solí a vmíchejte vejce. Na rozklepané kuřecí řízky položte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Připravenou směs rovnoměrně poklaďte na kuřecí maso a zarolujte. Roládu svažte provázky a dejte cca na 2 hodiny do chladničky. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Roládu položte na plech, potřete rozpuštěným máslem, přikryjte alobalem a pečte 1/2 hodiny. Poté sundejte alobal a pečte dalších 20 až 30 minut tak, aby bylo maso dobře propečené. 

Kuřecí roláda s brusinkovou nádivkou

Ingredience:

Kuře na roládu DZ Klatovy, 120 g brusinek, 1 menší červená řepa, 1 červená cibule, 150 g bílého toastového chleba, 100 g tvrdého sýra, sůl, olivový olej, 75 g másla, 1 hrst čerstvého tymiánu, mletý černý pepř, sůl.

Brusinková nádivka

Nejprve si na másle osmažte cibulku. Z toastového chleba odřízněte kůrku, vnitřek nakrájejte na kostičky a přendejte do misky. Osolte a opepřete. Přidejte brusinky, na kostičky nakrájenou řepu, na kostky pokrájený sýr a najemno nasekaný tymián. Přidejte cibulku a důkladně promíchejte. Nechte pár minut odstát.

Postup přípravy:

Kuře na roládu omyjte, lehce naklepejte, osolte, opepřete a polovinu masa potřete nádivkou. Poté srolujte tak, že začněte rolovat od části s nádivkou. Alobal lehce potřete olivovým olejem a položte na něj kuřecí roládu. Navrch poklaďte větvičky čerstvého tymiánu, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Nakonec roládu důkladně zabalte do alobalu a pevně svažte provázkem. Dejte na plech a pečte při teplotě 170 °C podle velikosti rolády přibližně 50 minut. Po upečení roládu opatrně vybalíme z alobalu a necháme chvíli odpočinout, aby se lépe krájela.

 

Kuřecí roláda s kopřivami
Ingredience:
Kuře na roládu DZ Klatovy, 4 vejce, 80 g slaniny, 80 g cibule, 20 g másla, olej, 1 lžíce sekané čerstvé petrželky, hrst kopřivových lístků, mletý pepř, kmín, sůl.

Postup přípravy:
Kuře na roládu omyjte, lehce naklepejte, osolte a opepřete. Slaninu nakrájenou na kostičky orestujte společně s nadrobno nakrájenou cibulí. Položte na kuřecí maso. Kopřivy dejte do cedníku, dobře je omyjte a krátce spařte vroucí vodou. Poté je pokrájejte na menší kousky a rovnoměrně rozprostřete na maso. Na pánev dejte lžíci oleje a umíchejte vejce tak, aby zůstala ještě řídká. Vajíčka rovnoměrně položte na maso a celý plát srolujte do rolády. Roládu osolte, posypte kmínem a vložte do pekáče vymazaného olejem. Povrch rolády pokapejte lžící oleje, podlijte ji lehce vodou a dejte do trouby. Roládu pečte zpočátku zakrytou, asi 45 minut na 220 °C, pak ji na 15 minut odklopte
a dopečte dozlatova.


Mohlo by vás zajímat

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

DOMÁCÍ ZMRZLINA, KTERÁ PŘEDČÍ TU ZE STÁNKU? ZKUSTE NAŠE RECEPTY

27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.