28.06.2019 Jana Čiháková
Každý má unikátní recept na bábovku, který se dědí jako poklad z generace na generaci. Kdybyste ale přeci jen chtěli změnu, zkuste to podle Josefa Maršálka, jednoho z předních cukrářů, který pekl i pro anglickou královnu.
Budete potřebovat:
60 g rozinky
300 g Pernerka BIO Špaldová mouka jemná
40 g cukr krupice
3 ks žloutky
100 g mléko
8 g droždí
70 g máslo
5 g mořská sůl
Na dokončení:
borůvkový džem
čerstvý tymián
cukr moučka
Postup:
Do mísy navážíme všechny ingredience kromě rozinek a vařechou vymícháme hladké lesklé těsto. Není třeba přidávat žádnou mouku; těsto odpočinkem “zpevní”. Rozinky vmísíme na úplný konec. Necháme přikryté na teplém místě kynout. Bábovkovou formu vytřeme polotekutým máslem a a vysypeme hoblovanými mandlemi. Vykynuté těsto krátce propracujeme a uválíme bochánek. V něm uděláme díru (jako na donut) a opatrně umístíme do připravené formy. Necháme kynout do třínásobného objemu. Upečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut při 170 C.
Necháme vychladnout a pocukrujeme. Na polevu rozvaříme 3 lžíce džemu, lžíci vody a několik snítek tymiánu. Ještě vlažnou ji naneseme na bábovku. Dozdobíme tymiánem a podáváme s úzsměvěm. Je vážně vynikající!!!
BIO Pernerka Špaldová mouka k dostání na www.pernerka.cznebo ve vybraných obchodních řetězcíh, více info na stránkách.
Maršálekjosef.com, Instagram: Maršálekjosef82.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.