LABORATORNĚ VYPĚSTOVANÉ MASO MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÉ

LABORATORNĚ VYPĚSTOVANÉ MASO MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÉ

09.05.2023 Jana Čiháková

Laboratorně vypěstované potraviny mohou být zdraví nebezpečné, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida. Jídlo tohoto původu označil za "břečku", která nikdy nemůže chutnat jako skutečné maso nebo ryba. Italská pravicová vláda v březnu navrhla zákon, který zakazuje dovoz a výrobu potravin vzniklých kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců. Norma obdobně cílí i na krmiva pro zvířata laboratorního původu.

"Odmítáme myšlenku standardizace produktů - aby byly všechny z laboratoří stejné. To vymaže kulturu spjatou s naší zemí," konstatoval Lollobrigida, vysoce postavený člen strany Bratři Itálie premiérky Georgii Meloniové.

Zákon, který musí ještě schválit parlament, rozlítil organizace, podle kterých výroba masa bez chovu zvířat zmírní klimatickou změnu a omezí emise skleníkových plynů. Uskupení, jako jsou ochránci zvířat z organizace LAV, mají za to, že Řím omezuje možnosti spotřebitelů, kteří se zajímají o dobré životní podmínky zvířat.

Lollobrigida však tuto kritiku odmítá. Chov zvířat je podle něj v Itálii udržitelný a ministr odmítá srovnávání průmyslového a zemědělského znečištění. Poukázal na to, že laboratorně pěstované potraviny potřebují také mnoho energie.

"Nadnárodní společnosti do tohoto odvětví investují, z jejich pohledu je to dobrý byznys," argumentuje italský ministr zemědělství. Firmy podle něj potom budou moci zřídit továrny, kde jsou nízké náklady na energii a pracovní sílu, a zvýšit tak své tržby.

Nacionalistická vláda premiérky Meloniové se zavázala chránit italskou kuchyni před technologickými inovacemi, které považuje za škodlivé. Lollobrigidův resort kabinet v tomto duchu přejmenoval na ministerstvo zemědělství a potravinové suverenity.


Mohlo by vás zajímat

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.