17.01.2023 Jana Čiháková
Veganská verze laskonek, na tomto receptu se naučíte, jak připravit veganský sníh, který můžete použít i na jiné druhy veganského cukroví.
90 g aquafaby (scezený studený nálev z cizrny)
1 malá lžička xantanové gumy
75 g cukru krupice
75 g kokosu
citronová kůra a trochu citronové šťávy
30 g mandlové mouky
Na krém
150 g kokosové mléko (jen pevnou bílou část) vychlazené z lednice
150 veganské čokolády
červený fermentovaný pepř La Plantation
rum Samai Kampot pepper
Na decor
150 g vegan čokolády
ovoce
jedlé květy
Cizrnu scedíme a nálev dáme nejlépe přes noc vychladit do lednice. Vychlazený nálev začneme postupně šlehat, jako bílky. Výsledek bude pevný našlehaný veganský sníh, který postupně ztužíme zašleháním xantanové gumy a cukru. Do ztuhlého sněhu jemně vmícháme kokos a mandlovou mouku s citronovou kůrou a šťávou. Těsto dáme na plech s formou na laskonky a pomalinku sušíme v troubě asi 2 hodiny na 85 °C.
Kokosové mléko (bílou pevnou část) ušleháme do tuha, ve vodní lázni si necháme rozpustit čokoládu, kterou spolu s rumem a pepřem jemně vmícháme. Čokoládu nelijte do mléka hned vařící, je lepší chvíli počkat. Krém nechte lehce vychladnout, pokud bude dlouho v lednici, bude se s ním špatně pracovat. Laskonky naplníme krémem a dáme do lednice, pak je polijeme čokoládou. Na studených laskonkách bude čokoláda hned tuhnout a skvěle držet. Laskonky nazdobte jedlými květy a ovocem.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.