LEDOVÁ KÁVA SE ZMRZLINOU JE STARÁ: MŮŽE CHUTNAT PO TONIKU I POMERANČÍCH

LEDOVÁ KÁVA SE ZMRZLINOU JE STARÁ: MŮŽE CHUTNAT PO TONIKU I POMERANČÍCH

18.07.2023 Jana Čiháková

Sezóna ledových káv je v plném proudu a opravdu dobré kavárny se rozhodně nespokojí jen s klasikou, jako je ledové latté či frappé. Trendy jdou dokonce i mnohem dál, než je espresso tonic nebo cold brew. Ledové kávy dnes mají chuť ovoce.

„Kávám v letním období dominují ledové latté a ledová káva, která je spojením espressa a lahodného zmrzlinového šejku. Přízni zákazníků se těší i klasické frappé, které zaujme hned na první pohled barevně oddělenými vrstvami,“ říká Lucie Pultarová, manažerka tréninku a kvality kávy ze sítě českých kaváren CrossCafe. Zákazníci jsou však dnes mnohem náročnější, chtějí i další druhy ledových káv a rádi zkouší novinky, na které jsou třeba i zvyklí ze zahraničí.

Ostatně i v CrossCafe se inspirují při svých zahraničních cestách. „Loni jsme s produktovým týmem navštívili kávový veletrh v Miláně a letos jsme se byli podívat na podobné akci v Athénách. V květnu jsme se vydali za inspirací do Londýna, kde jsme prošli několik lokálních pražíren. Hodně cestujeme a sbíráme inspiraci také po České republice,“ prozrazuje Pultarová.

Nemléčnou variantou ledové kávy, která se v CrossCafe těší největší oblibě, je espresso tonik nebo méně obvyklé grepresso, což je espresso tonik s příchutí grapefruitu. „V nabídce máme i méně typické espresso orange, které je díky přidání pomerančovému fresh džusu velmi osvěžující. Letos v létě ve vybraných kavárnách testujeme také prémiovou verzi espresso toniku, který připravujeme výhradně z výběrové kávy a exkluzivního toniku značky Double Dutch,“ popisuje rozmanitost aktuální nabídky ledových káv Lucie Pultarová.

COLD BREW - POŘÁDNÝ VÝLUH

Samozřejmě v kavárnách  narazíte i na další ledovou klasiku bez mléka, jako je cold brew, které je jemnější variantou pro ty, kteří mají rádi americano servírované na ledu. „Cold brew se ve srovnání s klasickou kávou připravuje macerováním, tedy louhováním kávy po dobu osmi až 12 hodin. Díky tomu v chuti vyniknou sladší tóny s menší aciditou a ovocné chutě,“ vysvětluje Pultarová způsob přípravy.

Tedy zřejmě jediné, co v nabídce není, je ledová káva s alkoholem. Tu ale nahradila takzvaná vínoláda, nízkoalkoholický drink, který se připravuje z bílého vína, perlivé vody a melounového sirupu Monin. Svěží chuť ještě podtrhují kousky čerstvého vodního melounu, které v CrossCafe do drinku přidávají.

V CrossCafe mají na letní sezónu také novou kávu na mlýnku – výběrová 100% arabika z Brazílie José Désio má skvělý chuťový profil, v němž ucítíte nugát, ostružiny a lískové oříšky, proto se perfektně hodí do ledových káv. Ve vybraných kavárnách tu z ní připravují i filtrovanou kávu, v době snídaní také v teplé variantě batch brew. Vybrat si však můžete i kávu z vlastní kávové směsi CrossCafe Blend nebo si jakoukoli kávu objednat v bezkofeinové variantě.

Málo se ví, že ledové kávy mají více kofeinu, a platí to zejména u cold brew. „Důvodem je delší doba uvolňování kofeinu pomocí macerace. Čerstvě namletá káva se večer zalije studenou vodou a nechá se ve speciální nádobě přes noc v lednici,“ objasňuje Lucie Pultarová.

Ledové kávy jsou obecně náročnější na přípravu. „Obsahují více vstupních surovin a zároveň si s nimi barista víc hraje po vizuální stránce. Prezentace ledových káv je proto vždy ve skle a zákazník tak může u některých variant lépe ocenit barevně oddělené vrstvy,“ doplňuje Pultarová, jak by správná ledová káva měla být servírovaná.


Mohlo by vás zajímat

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.