18.07.2023 Jana Čiháková
Sezóna ledových káv je v plném proudu a opravdu dobré kavárny se rozhodně nespokojí jen s klasikou, jako je ledové latté či frappé. Trendy jdou dokonce i mnohem dál, než je espresso tonic nebo cold brew. Ledové kávy dnes mají chuť ovoce.
„Kávám v letním období dominují ledové latté a ledová káva, která je spojením espressa a lahodného zmrzlinového šejku. Přízni zákazníků se těší i klasické frappé, které zaujme hned na první pohled barevně oddělenými vrstvami,“ říká Lucie Pultarová, manažerka tréninku a kvality kávy ze sítě českých kaváren CrossCafe. Zákazníci jsou však dnes mnohem náročnější, chtějí i další druhy ledových káv a rádi zkouší novinky, na které jsou třeba i zvyklí ze zahraničí.
Ostatně i v CrossCafe se inspirují při svých zahraničních cestách. „Loni jsme s produktovým týmem navštívili kávový veletrh v Miláně a letos jsme se byli podívat na podobné akci v Athénách. V květnu jsme se vydali za inspirací do Londýna, kde jsme prošli několik lokálních pražíren. Hodně cestujeme a sbíráme inspiraci také po České republice,“ prozrazuje Pultarová.
Nemléčnou variantou ledové kávy, která se v CrossCafe těší největší oblibě, je espresso tonik nebo méně obvyklé grepresso, což je espresso tonik s příchutí grapefruitu. „V nabídce máme i méně typické espresso orange, které je díky přidání pomerančovému fresh džusu velmi osvěžující. Letos v létě ve vybraných kavárnách testujeme také prémiovou verzi espresso toniku, který připravujeme výhradně z výběrové kávy a exkluzivního toniku značky Double Dutch,“ popisuje rozmanitost aktuální nabídky ledových káv Lucie Pultarová.
Samozřejmě v kavárnách narazíte i na další ledovou klasiku bez mléka, jako je cold brew, které je jemnější variantou pro ty, kteří mají rádi americano servírované na ledu. „Cold brew se ve srovnání s klasickou kávou připravuje macerováním, tedy louhováním kávy po dobu osmi až 12 hodin. Díky tomu v chuti vyniknou sladší tóny s menší aciditou a ovocné chutě,“ vysvětluje Pultarová způsob přípravy.
Tedy zřejmě jediné, co v nabídce není, je ledová káva s alkoholem. Tu ale nahradila takzvaná vínoláda, nízkoalkoholický drink, který se připravuje z bílého vína, perlivé vody a melounového sirupu Monin. Svěží chuť ještě podtrhují kousky čerstvého vodního melounu, které v CrossCafe do drinku přidávají.
V CrossCafe mají na letní sezónu také novou kávu na mlýnku – výběrová 100% arabika z Brazílie José Désio má skvělý chuťový profil, v němž ucítíte nugát, ostružiny a lískové oříšky, proto se perfektně hodí do ledových káv. Ve vybraných kavárnách tu z ní připravují i filtrovanou kávu, v době snídaní také v teplé variantě batch brew. Vybrat si však můžete i kávu z vlastní kávové směsi CrossCafe Blend nebo si jakoukoli kávu objednat v bezkofeinové variantě.
Málo se ví, že ledové kávy mají více kofeinu, a platí to zejména u cold brew. „Důvodem je delší doba uvolňování kofeinu pomocí macerace. Čerstvě namletá káva se večer zalije studenou vodou a nechá se ve speciální nádobě přes noc v lednici,“ objasňuje Lucie Pultarová.
Ledové kávy jsou obecně náročnější na přípravu. „Obsahují více vstupních surovin a zároveň si s nimi barista víc hraje po vizuální stránce. Prezentace ledových káv je proto vždy ve skle a zákazník tak může u některých variant lépe ocenit barevně oddělené vrstvy,“ doplňuje Pultarová, jak by správná ledová káva měla být servírovaná.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.