LETNÍ TIPY, KTERÉ MUSÍTE VYZKOUŠET! ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNCE I SUPER ČATNÍ

LETNÍ TIPY, KTERÉ MUSÍTE VYZKOUŠET! ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNCE I SUPER ČATNÍ

11.07.2022 Magnet3PAGEN

K létu patří výlety, vodní hrátky, zábava s přáteli a také skvělé jídlo. Dlouhé letní večery přímo vybízejí k pohodě u grilu, hojnost sezónních plodin zase k přípravě výborných domácích marmelád, kompotů, sterilované zeleniny nebo čalamád. Podívejte se na naše praktické fígle pro snadné zavařování.Až budete vymýšlet menu na gril, zkuste tentokrát vyměnit klobásky za sýr a jako dezert podávejte grilované ovoce. Poradíme, jak na to. A jako přílohu si připravte skvělé letní čatní podle našeho receptu!

Domácí zavařeniny jsou často v chuti s těmi kupovanými nesrovnatelné. Jakmile tedy jednou podlehnete kouzlu zavařování, nejspíš u něj dlouhá léta zůstanete. A až si osvojíte všechny „hacky“, uvidíte, že je to vlastně jednoduché. Nepotřebujete dokonce ani zavařovací hrnec, i když je jeho použití velmi praktické. Vystačíte si klidně s obyčejným hrncem, ale i troubou, mikrovlnkou, či dokonce myčkou nádobí. 

„Například v troubě je docela těžké udržet rovnoměrnou teplotu, takže se rozhodně hodí teploměr do trouby. Při zavařování v klasickém hrnci naplněném vodou je zase potřeba zajistit, aby se sklenice nedotýkaly a neklapaly o sebe, jinak hrozí jejich prasknutí. Při zavařování v mikrovlnce zase nelze používat oblíbené sklenice s omnia víčky, ale jen sklenice s víčky na závit, protože tu na ně působí značný tlak,“ radí Petra Skácelová, Brand manager Magnet 3PAGEN, který nabízí řadu pomocníků a vychytávek nejen do kuchyně.

Sklenice a víčka používejte vždy jen zcela čisté a vyvařené. Při vaření marmelád, džemů a povidel nikdy neochutnávejte přímo z vařečky či lžíce, kterou vařící se směs mícháte. Přes sliny by se do ní totiž mohly dostat bakterie, které by ji pak znehodnotily. Protože se džemy, povidla a marmelády do sklenic plní horké, je potřeba nahřát i sklenice, jinak hrozí prasknutí. Sklenice nesmíte nikdy plnit až po okraj, stačí 2 až 3 centimetry pod něj. A hlídejte si, aby před zavíčkováním byly okraje dokonale čisté. S tím vám pomohou třeba i speciální trychtýře a zúžené naběračky. Plody zpracovávejte vždy jen důkladně omyté a plně zralé, ale ne přezrálé. Prohlédněte je, jestli nejsou nahnilé, potlučené či plesnivé. Před zpracováním je podle druhu odstopkujte, vypeckujte, zbavte jádřinců, případně i oloupejte. Pokud se chystáte dělat kompoty a nechcete, aby vám ovoce s bílou dužninou ve sklenicích hnědlo, ponořte je po oloupání do vody s trochou octa nebo citronové šťávy.

SÝRY A OVOCE NA GRIL!

Grilování prostě milujeme, a hlavně v létě. Většina lidí nedá dopustit na klasiku v podobě buřtů, klobásek, steaků a burgerů, čím dál více se však prosazují i kreativnější recepty. Na grilu se totiž dá opéci skoro všechno – pečivo, zelenina, sýry, ale také ovoce. „Například grilované sýry jsou pro letní grilovačky skvělou odlehčenou variantou, ne vždy je totiž v horku chuť na těžší červené a vepřové maso. Jsou výborné k zeleninovým salátům, do wrapů i k různým dipům a omáčkám. Většinu druhů sýra je potřeba grilovat zabalené v alobalu, aby nevytekly, ovšem třeba takový středomořský sýr halloumi můžete opékat rovnou na mřížce, protože se roztéká až při mnohem vyšších teplotách než jiné sýry,“ dává tip Petra Skácelová.

A zmíněné grilování ovoce? Pro někoho podivná představa, ale dejte mu šanci a uvidíte, že si opravdu pochutnáte. Grilování totiž zvýrazní chuť ovoce – při vysoké teplotě zkaramelizují v ovoci přirozeně se vyskytující cukry, takže se můžete těšit na extra sladkost. S grilem si skvěle rozumí například ananas, jablka, banány, hrušky, pomeranč, broskve, meruňky, ale třeba i meloun, jahody či ostružiny. Grilované ovoce tak poslouží jako vkusná sladká tečka za vaší grilovací párty.

MANGOVÉ ČATNÍ

A pokud hledáte ke svým slaným lahůdkám z grilu dokonalou přílohu, zkuste si připravit vlastní domácí čatní. Základem pro tuto hustou omáčku původem z Indie je ovoce nebo zelenina, přičemž při výběru konkrétních druhů a jejich kombinací se fantazii meze téměř nekladou!

V domovské Indii je jedním z nejoblíbenějších mangové čatní. Uvařte si ho podle našeho receptu.

Co budete potřebovat?

16 hrnků nakrájeného manga

2 velké cibule

3 stroužky česneku

5 malých chilli papriček

½ hrnku krájeného čerstvého zázvoru

½ hrnku plátků mandlí

1 hrnek běžných rozinek

1 hrnek zlatých rozinek

3 hrnky vinného octa

6 hrnků cukru krystal

6 hrnků hnědého třtinového cukru

4 lžičky mletého nového koření

2 lžičky mletého zázvoru

2 lžičky mletého muškátového oříšku

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého hřebíčku

1 lžička soli

Jak na to?

Cibule oloupejte a nakrájejte na menší kousky, stroužky česneku pokrájejte na plátky. Chilli papričky zbavte semínek a také pokrájejte. Ocet, oba druhy cukru, sypké koření a kousky chilli papričky dejte do kastrolu či hrnce, přiveďte k varu a půl hodiny povařte. Poté vmíchejte kousky cibule, česneku, oba druhy rozinek a nakrájený zázvor a vařte další půlhodinu. Nakonec přidejte mango a mandle, snižte teplotu a nechejte další půlhodinu dusit. Odstavte z plotny a ještě za horka čatní rozdělte do sterilizovaných sklenic na zavařeniny, které po naplnění otočte dnem vzhůru.

 

 

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

BURČÁK NÁS DLOUHO NAPÍNAT NEBUDE: TY PRVNÍ BUDOU ZA ČTYŘI DNY

29.07.2024 | Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku začal sklízet první hrozny již dnes a předpokládá, že první burčák bude k dispozici již 1. srpna. Tento termín je prvním dnem, kdy lze tento oblíbený nápoj oficiálně nabízet. Letos vegetační průběh urychlil zrání všech plodin, což vede k časnějšímu zahájení sklizně. Machuča zároveň hodnotí letošní úrodu jako lepší než v předchozích letech.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

BURČÁK JE TADY! NENALEŤTE ALE NEPOCTIVCŮM A CHTĚJTE ZÁRUKU ČESKÉHO VÝROBKU

09.08.2024 | Letos si burčák užíváme podstatně dříve. Podle vyjádření Svazu vinařů zhruba o 20 dní. Jako burčák se smí na českém trhu ALE označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt, což někteří prodejci nedodržují. Jak jim nenaletět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.