Luštěniny: Ruku na srdce - jíte je?

Luštěniny: Ruku na srdce - jíte je?

07.09.2020 Jana Čiháková

Důvodů, proč byste se při dalším pátrání kuchařkou měli zaměřit na luštěninovou sekci, je celá řada. Podívejte se s námi na ně a přesvědčte se, že luštěniny jsou z mnoha důvodů perfektní surovinou.

Luštěniny obsahují velké množství bílkovin, které lidské tělo obecně nejdéle tráví.  Zároveň ale nepřijmete zbytečné množství kalorií. A proto jsou ideální volbou v období redukce váhy. Balení čočky, fazolí nebo hrachu vyjde na pár korun a jídla z něj navaříte pro velkou rodinu. Luštěniny si navíc nežádají žádné speciální složité recepty, nejčastěji je jíme samotné, jen lehce upravené a doplněné o zeleninu či obilniny. Právě obilniny (rýže, kukuřice, žito, pšenice,...) pomáhají zvýšit využitelnou hodnotu bílkovin. 

Luštěniny jsou bohatým zdrojem nejen bílkovin, ale i řady stopových prvků. Najdete v nich minimum tuků a cukrů, naopak velký podíl antioxidantů, vápníku, hořčíku, železa, zinku či selenu. Čočka obsahuje téměř dvakrát více železa než jiné luštěniny.

    Luštěniny bývají oblíbené také pro svůj velký podíl vlákniny. Na konkrétní počet gramů vlákniny, který by měli dospělí přijímat, se názory různí, pohybovat bychom se ovšem měli minimálně mezi 20 až 30 gramy. Například ve 100 gramech fazolí najdete až 16 gramů vlákniny. 

    Jednoduše a rychle, bez dlouhého namáčení

    Když se ve svém jídelníčku zaměříte více na konzumaci jednodušších pokrmů, které pocházejí z lokálních surovin, ocení to i životní prostředí. Snídat avokádový chléb je sice pro naše tělo čas od času také zdravé, ovšem avokádo muselo přeletět celou planetu, než jste si ho mohli v obchodě přihodit do košíku. Například hrách je naší oblasti mnohem blíž. 

    O luštěninách je známo, že aby nenadýmaly, je třeba nechávat je namočené, naklíčené, vařit s bylinkami (saturejka, petrželka, fenykl, tymián, majoránka, bobkový list, anýz, máta, zázvor, řasa kombu) či dlouho vařit. Existují však výjimky. Například černou čočku belugu (koupíte ji třeba menugold.cz) není třeba namáčet a postačí ji vařit dvacet minut ve vodě. Stejně tak půlený hrách, zelená čočka či červená čočka je uvařená velmi rychle a připravíte z ní pomazánky, zahustíte polévku nebo třeba omáčku na těstoviny.


    Mohlo by vás zajímat

    Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

    11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

    OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

    25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

    PROBLÉMY S PŘÍJMEM LUŠTĚNIN? MÁME PRO VÁS FINTU, KTERÁ OŠÁLÍ VAŠE CHUTĚ

    29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.

    Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

    202408

    Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.