29.08.2014 Šárka Škachová (www.gurmanka.cz)
Vyzkoušejte netradiční "tmavou" bábovku vonící jablky.
Ingredience: těsto: 100 g celozrnné jemně mleté pšeničné mouky,80 g polohrubé pšeničné mouky, 220 ml mléka,150 g strouhaných jablek, 100 gmletých vlašských ořechů, 50 gmletého máku, 2 vejce, 60 g třtinového cukru, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 kypřicí prášek do pečiva, máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání bábovkové formy, poleva: 2 lžíce meruňkové marmelády, 3 lžíce vody, 1 lžíce rumu, nemletý mák na posypání
Postup: Mouku prosejeme do mísy, smícháme s kypřícím práškem, mákem a ořechy. Přidáme utřené žloutky s olejem a třtinovým cukrem. Vmícháme strouhaná jablka se sněhem z bílků a vypracujeme polotuhé těsto, které vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Vlažnou bábovku vyklopíme a pomažeme polevou z rozvařené marmelády s vodou a rumem. Povrch bábovky posypeme nemletým mákem a necháme vychladnout.
02.07.2015 | Jaké by to bylo léto bez lahodné zmrzliny? V parném létě máloco osvěží tak jako ledová pochoutka. Různých druhů jsou plné regály v obchodech, ale co zkusit zmrzlinu domácí bez jakýchkoli éček? Její příprava je jednoduchá, a pokud rádi experimentujete, domácí zmrzliny jsou pro vás ideální – fantazii se meze nekladou.
05.04.2015 | Domácí výroba sýra není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Pokud se do výroby pouštíte poprvé, nejvhodnější bude sýr čerstvý, ale pokročilejší sýraři si můžou troufnout na sýry složitější.
31.07.2015 | Vsaďte na osvědčenou klasiku - pohostěte rodinu výbornou večeří, kterou neodmítnou, pečeným kuřetem na rozmarýnu. Jako přílohu můžete servírovat šťouchané brambory a zeleninový salát.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.