Margaríny a másla

Margaríny a másla

18.04.2014 Redakce

V čem se liší margaríny od másla?

Hlavní rozdíly:

  1. máslo obsahuje cholesterol, zatímco margaríny ne
  2. máslo obsahuje nežádoucí trans-mastné kyseliny (2–3 %, bio máslo dokonce 7–8 %)
  3. obsah tuku v margarínech se u jednotlivých výrobků pohybuje na široké škále od 20 do 75 %, zatímco máslo má téměř vždy obsahu tuku 82 %

 

Společné znaky:

  1. základem jsou přírodní suroviny
  2. máslo ani margarín se nesmí barvit syntetickými barvivy
  3. oba výrobky mohou obsahovat kuchyňskou sůl
  4. oba výrobky obsahují v tuku rozpustné vitaminy A, E a D

Mohlo by vás zajímat

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.