21.02.2019 Jana Čiháková
Dovozci musí od dnešního dne veškeré hovězí maso z Polska zkontrolovat v certifikované laboratoři.
Dokud nebudou hotovy výsledky testů, maso nebude smět na trh. Ve středu to ohlásil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Reagoval tak na nález 700 kilogramů polského hovězího nakaženého salmonelou, které bylo ve skladu ve středních Čechách. O tom jsme vás včera informovali, Veterináři by dnes měli zveřejnit mimořádná opatření, kterými se povinnost stane platnou. Policie se již od středy zaměřila na kontrolu nákladních vozidel, pokud budou mít podezření na problematické zboží, vyrozumí krajské veterináře.
Veterinární správa by dnes mohla zveřejnit, kolik masa se salmonelou se podařilo stáhnout z trhu a zlikvidovat a kolik ho již lidé spotřebovali. Maso se v Česku distribuovalo do pěti míst, šlo také na Slovensko. Směřovalo do distribučního centra Makra v Kozomíně, velkoobchodu s potravinami Bikos v Olomouci, do jídelny Kocourek v Brně, do MP Krásno ve Valašském Meziříčí, k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích a na Slovensku do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom. Zatím je jasné, že maso pro velkoobchod Bikos zůstalo ve skladu a bude zlikvidováno.
Opatření, která se dnes zavedou, budou zřejmě podobná, jako stále platí u dovozů drůbežího masa z Brazílie. Náklady na kontrolu musí hradit každý obchodník, který potraviny v republice přijme. Tyto kontroly byly zavedeny předloni. Za nesplnění povinností hrozí v tomto případě až dvoumilionová pokuta.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.
07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.