21.10.2010 Ing. Vladimíra Omelková
Správná výživa dítěte již od jeho narození je prevencí některých onemocnění v dospělém věku. Tedy pro správný vývoj je důležitý příjem živočišných bílkovin. Maso a masné výrobky jsou cenným zdrojem bílkovin, respektive aminokyselin. Rostliny a mikroorganismy jsou schopny si syntetizovat aminokyseliny z oxidu uhličitého, vody a dusíku, kdežto živočichové tedy i člověk, je musí přijímat potravou.
Pro člověka je nejdůležitějších 20 aminokyselin z nichž 8 aminokyselin je esenciálních. Esenciální aminokyseliny si člověk nedokáže sám vytvořit a je nutné je přijímat potravou. Trávením v potravě přijatých bílkovin dochází k uvolnění aminokyselin a člověk je pak využije k vlastní syntéze bílkovin. Běžná středoevropská smíšená strava (je zde zahrnut i příjem rostlinných bílkovin) pokryje potřebné množství esenciálních aminokyselin.
Při hodnocení potřeby příjmu proteinů nestačí počítat pouze s celkovým příjmem proteinů. K určení nutriční hodnoty proteinů se vychází ze skutečnosti, že organismus není schopen syntetizovat esenciální aminokyseliny, a proto se v proteinech stanovuje složení esenciálních aminokyselin pomocí aminokyselinového skóre. Nedostatečný příjem bílkovin zejména u dětí vede k poruchám duševního i tělesného vývoje, ke snížení odolnosti k infekcím.
Potřebné množství bílkovin ze stravy se liší podle věkové kategorie. Minimální denní potřeba bílkovin je uvedena v následující tabulce.
Denní spotřeba bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti |
Kojenec 2,0 – 2,2 g / kg |
Dítě 2,0 g / kg (potřebné množství klesá s věkem) |
Dospělý člověk 0,6 -0,8 g / kg |
Pro snadnější orientaci pro maminky je lepší uvádět potřebné množství bílkovin na porce. Jedna porce je 60 g masa. Pro děti od dvou do tří let postačí jedna porce masa. U dětí nad čtyři roky by denní příjem masa měl být jedna až jedna a půl porce masa. Pro dospělého člověka se doporučuje jedna až tři porce masa.
Masem se dle vyhlášky č. 326/2002 Sb. rozumí všechny části zvířat určené k výživě lidí. Jednodušeji řečeno se masem se rozumí kosterní svalovina a vnitřnosti jatečně upravených těl zvířat. Chemické složení masa a průměrný obsah jednotlivých živin je uveden v následující tabulce. Hodnoty jsou uvedeny na 100 g masa.
Druh masa | obsah vody v % | obsah bílkovin v % | obsah tuku v % |
Hovězí | 70 | 20 | 8 |
Vepřové | 57 | 15 | 25 |
Kuřecí | 72 | 22 | 3 |
Krůtí | 60 | 21 | 13 |
Rybí | 80 | 15 - 20 | 1 - 15 |
Maso není jenom zdrojem plnohodnotných bílkovin, ale také je důležitým zdrojem minerálních látek například železa, fosforu, zinku, hořčíku a síry. Dále je důležitým zdrojem vitamínů jak rozpustných v tucích A a D, tak vitamínů B komplexu. Tady bych se ráda zastavila zejména u vitamínu B12.
Denní potřeba vitamínu B12 je asi 1 µg, u kojenců a batolat je to 0,5 µg. Potřebu tohoto vitamínu pokrývá maso a masné výrobky ze 70 %. Tento vitamín je výhradně přítomen v potravinách živočišného původu. Obsah v mase bývá v rozmezí 5 – 20 µg , vnitřnosti obsahují vitamínu B12 mnohem více až 500 µg. U jednotlivých druhů masa je obsah vitamínu B12 u hovězího 20 µg, vepřového 10 µg, kuřecího 5 µg a u ryb 13 – 25 µg. Příjem vitamínu B12 je v potravě dostatečný vzhledem k nízké spotřebě a relativně vysokém obsahu. Problémy mohou nastat u přísných vegetariánů či veganů (snížení gastrického faktoru IF, projevuje se zhoubnou chudokrevností) a proto se vegetariánství a veganství u dětí nedoporučuje.
Do dětského jídelníčku bych doporučila zařadit zejména libové hovězí maso, které je zdrojem cenných bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Problém s konzumací červeného resp. hovězího masa je strach z nemoci šílených krav či s jeho kulinářskou přípravou a také s tím, že je děti často odmítají.
Co se týče drůbežího masa je pro děti velmi vhodné, protože je libové a u dětí lépe stravitelné, ale z nutričního hlediska neobsahuje všechny vitamíny a minerální látky (zejména v obsahu železa, které je právě obsaženo v červeném mase).
Dále bych do dětského jídelníčku zařadila 2x týdně rybí maso. Rybí maso obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vitamíny A, D, C, E, vitamíny B komplex a minerální látky např. P, K, F, Mg, Cu, Mn, J. Rybí maso je také cenným zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdravé srdce a cévy, ale také pro správný duševní vývoj.
Častá je také diskuze co se týče podávání vnitřností dětem. Pozitivní při jejich konzumaci je, že jsou zásobárnou vitamínu A, kyseliny listové a železa. Negativem je, že obsahují více tuku (zdroj cholesterolu).Hovězí játra obsahují v průměru 2650 mg cholesterolu na kg jater. Další negativum, které se například játrům připisuje je, že jsou zanesena škodlivinami z těla, avšak větší část těchto škodlivin je z těla během detoxikace vylučována ven. Přesto bych vnitřnosti do jídelníčku doporučila zařadit např. 1x za 14 dní.
Další obavy, které mohou mít maminky spojené s konzumací masa je obava z přítomnosti veterinárních léčiv a růstových hormonů.
Hormony jako růstové stimulátory jsou v rámci EU a tedy i České republiky zakázány. Pozor si ale musíme dát u masa z dovozu například u masa z USA, Austrálie, Argentiny, kde je podávání hormonů povoleno. Diskutované jsou možné karcinogenní účinky zejména u reprodukčních orgánů.
13.11.2013 | Seriál o školních jídelnách zakončujeme rozhovorem s vedoucí školní jídelny při Základní škole Zbiroh Evou Květoňovou.
02.01.2014 | Ať školáci nebo studenti, stojí před dětmi měsíc testování a pololetních hodnocení. Pozornost, paměť, porozumění, ale i schopnost vstřebat a zpracovat nové informace jsou tím, co rozhoduje.
16.10.2013 | Nutit či nenutit jíst své děti svačiny? Tuto otázku si jistě kladl nejeden rodič, který má doma školáka.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.