28.04.2014 Redakce
Je konzumace mastných kyselin vhodná? Proč je někdo doporučuje a další zakazuje?
Základní složkou všech tuků jsou mastné kyseliny, které dělíme na nasycené a nenasycené. Ve většině živočišných tucích převládají nasycené mastné kyseliny. Vysoký obsah nasycených mastných kyselin má však také palmový nebo kokosový olej. Je prokázáno, že nasycené tuky zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, proto bychom je měli omezovat.
Naopak nenasycené mastné kyseliny pomáhají hladinu cholesterolu snižovat a některé dokonce zvyšují hladinu „dobrého“ hDl-cholesterolu, a tak redukují riziko onemocnění srdce. Nenasycené mastné kyseliny najdeme v rostlinných olejích, ořechách, semenech a v tučných rybách.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.