15.12.2021 Jana Čiháková
Původní duch Vánoc už je nějaký pátek tatam. Není divu, že na kubu, který dříve ovládal vánoční tabule zcela běžně, se už v řadě domácností zapomnělo. Je to ale škoda. Z nutričního hlediska má rozhodně co nabídnout!
Jídlo, které by si dnes zasloužilo renesanci pro své nutriční hodnoty a originální chuť, bývalo kdysi jen jakousi z nouze ctností. Připravovalo se z lehce dostupných, laciných surovin a zejména v zimě nahrazovalo vydatnější masové pokrmy. Navíc na dlouhou dobu zasytilo a během studených dnů i příjemně zahřálo. Původně se kuba nepřipravoval jen výhradně o svátcích, přesto je jídlo právě s nimi obvykle spojováno. Dá se předpokládat, že jeho kořeny sahají hluboko do minulosti, až do dob předkřesťanských, kdy o nějakých Vánocích u nás nebylo ani vidu ani slechu.
Naši předci, staří Slované, chovali les a jeho dary ve veliké úctě. K přírodě se stavěli pokorně, s plným vědomím její síly. Živili se z přírodních zdrojů, lovili zvěř a sbírali plody. Houby považovali za dobrou alternativu masa a využívali je pravidelně v rámci kuchyně. V prosinci oslavovali tzv. Kračun, svátek zimního slunovratu, který lze považovat za předchůdce současných Vánoc. Kromě nejrůznějších rituálů připravovali slavnostní menu, jehož součástí s největší pravděpodobností býval i zmiňovaný houbový kuba.
S nástupem křesťanství se řada pohanských zvyklostí zadupala do země, nicméně houby – přestože šlo do určité míry o pohanský symbol – dostaly milost. I nadále se objevovaly na stolech prostých i bohatých lidí, velké oblibě se těšily i v rámci slavnostních tabulí na panských dvorech. Mnohde bylo i pravidelnou povinností poddaných odevzdávat vrchnosti určité množství nasbíraných hub. Je doloženo, že i církevní hodnostáři a velké autority své doby, Cyril a Metoděj, platili za příležitostné konzumenty těchto lesních darů.
Houbový kuba se na slavnostních stolech objevoval v rámci vánočních oslav daleko dříve než kapr a bramborový salát. Tradice svátku praví, že až do večera se na Štědrý den nesmí konzumovat maso a vhodnou alternativou, která zasytí i chutná, byl a je právě zmiňovaný kuba. V některých domácnostech se dodnes servíruje k obědu, případně se nabízí jako bezmasý předkrm štědrovečerního menu. Setkat se můžete i s více variacemi receptu, třeba s přidanými škvarky, případně s rýží nebo jáhlami namísto ječných krup.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.