Máte správně uspořádanou lednici? Tady jsou tipy, jak na to!

Máte správně uspořádanou lednici? Tady jsou tipy, jak na to!

18.03.2019 Jana Čiháková

Radí Josef Baxant, technický manažer společnosti Tesco

Jak správně uspořádat lednici? Pojďme to vzít odspoda.

Správné ukládání potravin se řídí podle vlhkosti v chladničce. Čím výše je police posazena, tím nižší je v ní vlhkost. Proto se do dolních přihrádek dávají věci, kterým hrozí vysušení - ovoce a zelenina. Nad ovoce a zeleninu patří rychle se kazící potraviny jako např. syrové maso, ryby nebo drůbež. Takové maso by mělo být vždy uzavřené v obale, i kdyby to měla být plastová krabička, hlavně aby nedošlo ke kontaminaci níže uloženého ovoce a zeleniny.

Kam umístit různé konzervy, kečup, hořčici atd. Je jim dobře ve dvířkách?

Ony se do lednice nemusejí dávat vůbec. Konzervy, zavařeniny a marmelády, med, kečupy, hořčice, paštiky i káva jsou určeny spíše pro uchovávání ve spíži.

A jakým potravinám chlad vyloženě škodí. Mnoho lidí například dává do lednice brambory...

To je samozřejmě chyba. Do lednice se ale nedávají jen brambory, často tuto chybu vídám u cibule, česneku, rajčat, lilku, papriky, okurky nebo zázvoru. Všem těmto potravinám prospívá spíše pokojová teplota, stejně tak je tomu u veškerého citrusového ovoce. 


Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

KUŘECÍ STEAK, STEAK Z TELETE ANEBO VEJCE NA BIFTECÍCH: PROČ SE KUCHAŘŮM JEŽÍ CHLUPY?

14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.