Máte zásoby jablečného moštu? Využijte ho v receptech!

Máte zásoby jablečného moštu? Využijte ho v receptech!

08.10.2017 Redakce

Napadlo vás někdy využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy?

Pokud ne, nastal čas na drobné experimenty. Jenom nezapomínejte, že základem každého chutného a zdravého jídla jsou kvalitní ingredience. Ty poznáte mj. podle značek kvality nacházející se na jejich obalech. Nejznámější z nich je např. Klasa, Regionální potravina nebo třeba tzv. biozebra. Dobrou chuť!

 

TRHANÉ VEPŘOVÉ MASO PEČENÉ V MOŠTU

(20 min. + 4 hod. pečení)

Hledáte recept na oběd, kterým své hosty okouzlíte, ale zároveň nestrávíte hodiny v kuchyni? Pak je trhané vepřové ideální – upeče se v podstatě samo. Nejlépe chutná s kyselou okurkou a opečeným pečivem, třeba hamburgerovou bulkou.

Ingredience – 6 porcí:

·         800 g vepřové plece

·         250 ml jablečného moštu

·         2 stroužky česneku

·         1 menší cibule

·         5 lžiček mleté uzené papriky

·         pálivá paprika podle vlastní chuti

·         půl, pepř

Postup:

1.       Vepřové maso dostatečně osolte, opepřete a ochuťte uzenou i pálivou paprikou. Pokud má maso vyšší tukovou vrstvu, několikrát ji nařízněte.

2.       Vložte maso do pekáče, který lze přiklopit, a podlijte moštem.

3.       Do pekáče přidejte oloupané a rozdrcené stroužky česneku a nasekanou cibuli.

4.       Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 200 °C.  Pečte 30 min. a poté snižte teplotu na 150 °C.

5.       Pečte ještě 4 hodiny, nebo dokud se maso nebude rozpadat. V průběhu pečení maso občas přelijte moštem.

6.       Hotové maso vyjměte a vidličkou natrhejte na vlákna.

7.       Šťávu s česnekem a cibulí zredukujte, pokud to bude potřeba, a vmíchejte do masa.

 

MOŠTOVÁ BÁBOVKA

(20 min. + 40 min. pečení)

Věděli jste, že do bábovky můžete místo mléka nebo smetany použít jablečný mošt? Spolu se skořicí a strouhaným jablkem tvoří neodolatelnou podzimní kombinaci.

Ingredience – 12 porcí:

·         300 g polohrubé mouky

·         250 ml moštu

·         strouhaná kůra z 1 citronu

·         1 jablko

·         1 lžička skořice

·         3 vejce

·         100 g másla

·         1 kypřicí prášek do pečiva

·         100 g cukru krupice

·         1 vanilkový cukr

Postup:

1.       Formu na bábovku vymažte a vysypte hrubou moukou.

2.       V míse smíchejte mouku, citronovou kůru, skořici, cukr, vanilkový cukr
a jablko nastrouhané na hrubém struhadle.

3.       V druhé nádobě vyšlehejte vejce a vmíchejte k nim mošt a rozpuštěné máslo.

4.       Spojte obě části a vypracujte z nich hladké těsto. To vlijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, nebo dokud bábovka není hotová. To můžete vyzkoušet pomocí špejle.

 

SVAŘENÝ JABLEČNÝ MOŠT

(10 min.)

Recept na to, jak se zahřát uprostřed chladného týdne, je jednoduchý a navíc může být i docela zdravý. Svařte jablečný mošt s voňavým kořením a zázvorem! A pokud byste raději sáhli po něčem ostřejším, do verze pro dospělé můžete přidat kapku rumu.

 

Ingredience – 4 porce:

·         800 ml jablečného moštu

·         1 celá skořice

·         4 hřebíčky

·         2 cm čerstvého zázvoru

·         2 sáčky černého čaje

·         citron a jablko na podávání

Postup:

1.       Mošt nalijte do hrnce a přidejte skořici a hřebíček.

2.       Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte ho do moštu.

3.       Mošt přiveďte k varu a nechte 2 minuty vařit. Poté odstavte.

4.       Do moštu ponořte sáčky čaje a nechte asi 3 minuty louhovat. Poté je vyjměte a mošt sceďte.

5.       Svařený mošt rozdělte do 4 hrnků a podávejte s citronem a kouskem čerstvého jablka.

   

 

OVESNÁ KAŠE S JABLEČNÝM MOŠTEM

10 min.

Ovesná kaše, to je snídaňová klasika. My pro vás máme veganskou verzi s jablečným moštem, rozinkami, švestkami a křupavými plátky mandlí. Je hotová do deseti minut!

Ingredience – 1 porce:

·         60 g ovesných vloček

·         350 ml jablečného moštu

·         špetka mleté skořice

·         hrst rozinek

·         hrst plátků mandlí

·         švestky nebo jiné ovoce podle vlastní chuti

Postup:

1.       V hrnci smíchejte ovesné vločky s jablečným moštem.

2.       Na mírném stupni přiveďte směs k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut, nebo do změknutí vloček. Poté odstavte a nechte chvíli odpočinout.

3.       Do kaše vmíchejte skořici a nandejte ji na talíř nebo do misky.

4.       Porci dozdobte mandlemi, rozinkami a čerstvým ovocem.

Zdroj fotografií: Akademiekvality.cz


Mohlo by vás zajímat

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.