MED NEPŘESTÁVÁ SVÁDĚT K FALŠOVÁNÍ: VÝSLEDKY KONTROL

MED NEPŘESTÁVÁ SVÁDĚT K FALŠOVÁNÍ: VÝSLEDKY KONTROL

24.06.2022 Jana Čiháková

Loni v České republice nevyhověla kontrole čtvrtina testovaných medů. Z 54 vzorků objevili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce pochybení u 13 z nich. Většina z těchto nevyhovujících vzorků pocházela z Česka, jak uvádí aktuální data inspekce.

Nejčastěji našli kontroloři nesrovnalosti ve složení medu, dále v klamavém označení produktů či nepovolených přísadách, například amoniak-sulfovitého karamelu či přidaných cukrech. Med je v Česku i celé EU jednou z nejpřísněji hlídaných potravin, SZPI kontroly provádí mnoho desítky let.

V loňském roce nevyhověla kontrolám v Česku čtvrtina testovaných medů. Celkem jich SZPI testovala v tuzemské tržní síti 54, z kontrolovaných šarží jich 13 neprošlo. „Většina z nich, celkem 9 vzorků, byla původem z Česka. Ve třech případech šlo o směs medů ze zahraničí, u jednoho medu nebyla země původu uvedena. Jde však o mimořádnou situaci způsobenou jedním problematickým českým výrobcem. V předchozích letech pravidelně pocházely dvě třetiny nevyhovujících medů ze zahraničí.“ uvádí mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Kontroloři se nejčastěji setkávají se zavádějícím označením produktů, nesrovnalostmi ve složení medů deklarovaným na etiketě výrobku či nepovolenými přidanými látkami. „Jedná se například o nadměrný obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF), který v medu postupně vzniká silným nebo dlouhodobým ohříváním z přítomné glukózy. Jiné nadlimitní hodnoty značí, že byl med zpracován příliš brzy, nebo nestandardním způsobem. Další prohřešky se týkají nepovoleného přibarvování medů amoniak-sufitovým karamelem E150d či falšování složení medů, což dokládají stopy po cizích cukrech,“ vysvětluje Kopřiva.

MALÍ I VELCÍ VÝROBCI

Z kontrol vyšlo najevo, že v roce 2021 se s problémy potýkali někteří menší zpracovatelé medu, v předchozích letech naopak inspektoři zjistili většinu závad u medů velkých výrobců. U nejmenované firmy ze Západočeského kraje označili kontroloři jako nevyhovující celou pětici vzorků, kterou od tohoto výrobce testovali. SZPI v kontrolovaných výrobcích objevila mikroskopické částic netypické pro med, konkrétně rostlinná vlákna. Dále zjistila, že složení výrobků neodpovídá obsahu deklarovanému na etiketě. Například u lipového medu nenalezli kontroloři ani stopové množství pylových zrn lípy. Chuť a vůně výroku navíc neodpovídaly charakteristice medu. Kontroly však nelze zevšeobecnit pro celý trh, SZPI se při výběru vzorků na základě analýzy rizika zaměřuje na místa a společnosti, kde inspektoři očekávají nedostatky. Proto i jeden problematický výrobce s více záchyty v jednom roce může zásadně změnit výsledky kontrol v daném období.

ANALÝZA ZE ZAHRANIČÍ

Výsledky kontrol dokazují, že s kvalitou medů letos nemají problémy velké společnosti. Největší tuzemský zpracovatel medu, společnost Medokomerc, byl loni testován čtyřikrát a kontrola žádná pochybení nenašla. Firma dlouhodobě věnuje kvalitě zpracovávaných medů zvýšenou pozornost, jak uvádí jednatel společnosti a medový someliér Milan Špaček. „Kvalitu medu kontrolujeme ve třech stupních výroby. Med u nás musí u nás nejprve projít filtrem 0,15 mm, který zachytí pevné nečistoty. Ze všech medů dále odebíráme vzorky, nejprve při nákupu, pak při samotném zpracování a následně také z každé vyrobené šarže. Jako jediná firma v Česku navíc od roku 2018 zasíláme pravidelně vzorky medu do špičkové QSI laboratoře v německých Brémách, která nám umožňuje kontrolovat medy nad rámec požadavků tuzemské legislativy.“

MAGNETICKÁ REZONANCE

Metody, které používají v německé laboratoři v Brémách pro testování medu, připomínají lékařská vyšetření pro zobrazování orgánů lidského těla. Konkrétně se jedná o nukleární magnetickou rezonanci (NMR). Ta dokáže vystopovat testovaný med až do místa původu a odhalit nedostatky jeho složení na základě 38 kritérií chemických látek. Metoda se jmenuje Honey ProfilingTM a funguje na opačném principu než doposud, kdy se hodnotil med na základě pozitivních parametrů

Pro kvalitnější med lze udělat i víc. Dá se nakupovat v zahraničí, odkud se získává surovina s aromatickými vlastnostmi tamější přírody. Z chudších a méně rozvinutých států se na aroma bohatší med exportuje k nám, samozřejmě pod drobnohledem laboratoře QSI. „NMR nám umožňuje rozlišit nejlepší medy z celého světa. Je to důležité, protože jsou oblasti na světě, které mají špičkový med díky unikátní flóře a jsou tak něco jako šampaňské mezi sekty. Kvalitativně výborné, přitom nikoliv drahé medy pocházejí třeba z Kuby či Argentiny,“ potvrzuje exkluzivní přístup Špaček. Navíc dodává: „Ve výrobě udržujeme čistotu, nikde tam není možné narazit na otevřený produkt. Obaly plní automatická linka, navíc jsme držiteli certifikátu IFS nejvyšší třídy.“  

Prospěšnost pečlivé ohlídaného výběru medů podtrhují slova včelaře Lukáše Rychetského: „Kvalitní je každý med, který včely vytvářejí z přírodních zdrojů, což samozřejmě platí i pro medové směsi.“ Protože kvalita se snižuje nevhodnou manipulací, dlouhým skladování, zahříváním, špatnou výrobní technologií, případně přidáním či odebráním některé složky, měla by ideálně opatření pro zajištění maximálně důsledných kontrol vypadat stejně u všech.

 


Mohlo by vás zajímat

KOMORA: VYŠŠÍ DPH NA SLAZENÉ NÁPOJE JE NESMYSL - NIC NEŘEŠÍ

24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.

TMAVÉ PEČIVO S VYŠŠÍM NUTRIČNÍM PŘÍNOSEM? POZOR, NĚKTERÉ JE JEN OBARVENÉ KARAMELEM

16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.