Méně cukrů, méně soli: Už je nejvyšší čas přejít ke zdravějšímu životnímu stylu

Méně cukrů, méně soli: Už je nejvyšší čas přejít ke zdravějšímu životnímu stylu

20.09.2019 Jana Čiháková

Snižování cukrů nebo soli v potravinách je v dnešní době nutnost. Povaha typického českého spotřebitele se změnila. Máme málo pohybu, většinou vykonáváme sedavé zaměstnání a přibylo i civilizačních onemocnění. O pozitivní inovací by se pak měli snažit nejen výrobci potravin, zlepšení by měslo nastat i v řadě domácností a restaurací.

V současnosti je podle vedoucího ústavu konzervace potravin z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Aleše Rajchla tlak na producenty potravin, aby se o zlepšení potravin pokoušeli. Potýkají se ale s řadou problémů. U snižování cukrů nebo soli například dochází ke zkrácení doby trvanlivosti výrobku, jelikož tyto složky působí jako konzervanty.

Například řetězec Lidl, který je podle zástupkyně Českého mlékárenského svazu Jany Ovčáčkové spíše jednou z prvních tržních vlaštovek, žádá producenty mléčných výrobků, aby obsah cukrů snižovali. U svých privátních značek, které tvoří 83 procent sortimentu, chce snížit obsah přidané soli a cukrů proti roku 2015 do roku 2025 o pětinu. U jogurtů se například firma bude snažit mít maximálně deset gramů přidaných cukrů na 100 gramů produktu. Podle firmy se nyní prodávají privátní jogurty s 11 gramy cukru na 100 gramů, loni to bylo 12,8 gramu cukru na 100 gramů hmoty.

Podle Ovčáčkové je třeba si uvědomit, že ještě před několika lety bylo běžné, že v jogurtech bylo kolem celkově 15 až 16 gramů cukrů na 100 gramů hmoty, v současnosti po zásazích výrobců jde podle ní většinou o 12 až 13 gramů. Mléčný cukr představuje asi jen třetinu z tohoto čísla. Čím více je pak v jogurtu ovocné složky, která přináší sice částečně sladkou, ale i kyselou chuť, o to více je pak třeba ho pro spotřebitele doplnit cukrem, aby si na něj nebyl příliš kyselý a kupoval si jej.

I výrobci se snaží

Na snižování obsahu cukrů a soli v potravinách "dohlíží" i Potravinářská komora ČR. Její zástupci  pak oceňují i nejlepší inovace. Ve snaze o zlepšování výživových hodnot v prodávaných potravinách uděluje ocenění Reformulace roku. Tu může letos nosit Ovesná kaše pro děti s vápníkem bez lepku od Semix Pluso, máslový mazanec od Zeelandie, ochucené kakaové Orion Granko od Nestlé, Špekáčky Extra 1978 od řeznictví H+H a tyčinka s ořechy a proteinem bez přidaného cukru od Emco. 

I my musíme zabrat

Situace si žádá o zlepšení i v řadě restaurací i domácnotí. Podle Aleše Raichla se velkých prohřešků dopouštějí pracovníci v gastronomii, když například přesolí polévku, kterou následně jedí i děti. Nepříliš uspokojivé je i složení dětského menu, ve kterém převládají zejména smažená jídla, často připravovaná ve fritéze.

Ani většina českých domácností nemá otázku snižování používání cukrů a soli ještě pevně v rukou. Je sice pravda, že typická česká kuchyně s řádnou dávkou soli nebo cukrů počítá, s ohledem na své zdraví bychom ale měli upřednostňovat ochucování bylinkami v případě slaných pokrmů, ovocem či přírodními sladidly pak v případě sladkých a obecně bychom se skladbou svého jídelníčku měli přiblížit Středomoří. 


Mohlo by vás zajímat

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.